Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 5 januari 2013

Dubbelt felbemött medborgare bör bemötas bättre nu efter sin död


För ett år sedan avled Ann Nilsson i en cancersjukdom, därtill drabbad av felmedicinering under det senaste året av sitt liv. Du har på sista tiden kunnat läsa i pressen om hur hennes sambo Torbjörn Gustavsson nu för en kamp för att få denna felmedicinering utredd men där ingen vill utreda och där olika instanser skjuter frågan över på varandra. Se t ex artikeln i Östran genom att klicka här.
 
Ironiskt nog var det just Ann Nilsson som för några år sedan väckte frågan om att införa ett läkemedelskörkort för anställda inom vården.Frågan väcktes i form av ett medborgarförslag som lämnades in till kommunfullmäktige i Borgholms kommun. Detta var i februari 2010 och skulle gälla såväl nya fast anställda som alla vikarier i äldreomsorgen.
 
Efter att ha legat i långbänk i hela nitton (!!!) månader kom förslaget i september 2011 till avgörande i kommunfullmäktige. Ann borde då i egenskap av förslagsställare - som regeln har varit - ha bjudits in till kommunfullmäktige för att själv få tala för sitt medborgarförslag. Så skedde dock inte. Inte ens i centerpartiet (där Ann var aktiv medlem) nämndes något om saken för henne. Förslaget röstades ner i kommunfulmäktige med röstsiffrorna 34 -3 och med den påhittade motiveringen (som Ann aldrig fick möjlighet att bemöta) att ett genomförande av förslaget skulle kosta kommunen 600.000:- per år.
Jag skrev den gången om Anns medborgarförslag på min blogg, båda innan kommunfullmäktigemötet och efter. Om Du klickar på rubrikerna "Läkemedelskörkort, bra förslag som tydligen är känsligt" och "Trist med bara tummen ner för "läkemedelskörkort" så kan Du se vad jag skrev då.
  
Men Ann gav sig inte. Hon tog kontakt med olika personer som arbetat med motsvarande fråga på annat håll och kom i november samma år in med ett förnyat medborgarslag där hon kunde referera till vad det kostade Kalmar kommun att ha infört läkemedelskörkort för all sin vårdpersonal. Med motsvarande beräkning skulle den årliga kostnaden för Borgholms kommun bli 125.000:- (vilket är något helt annat än 600.000:-). Två månader efter att Ann hade lämnat in sitt nya medborgarförslag så var hon död.
 
Ann Nilsson hade i det nya förslaget skrivit in en önskan om att det borde vara färdigbeslutat och klart innan man skulle anställa 2012 års sommarvikarier.
Men så blev det inte alls. Istället kördes även det nya förslaget i långbänk. Först beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att förutom socialnämnden så skulle alla partigrupperna få yttra sig, vilket bara moderaterna, centern och Ölandspartiet brydde sig om att göra. Moderaterna sa nej, Centern sa jaså (eller rättare "Positivt med synpunkter") och Ölandspartiet sade ja till förslaget.
Men nu räckte det inte med detta för efter att remisstiden hade gått ut så skickades ärendet i februari plötsligt till "chefsgruppen" för yttrande och så en extravända till socialnämnden (som inte hade mer att tillägga).  
För att göra långbänken extra lång så skickas ärendet till socialförvaltningen för att få ett tjänsteutlåtande från någon tjänsteman och sedan blir ärendet bara liggande i hela sju månader från maj till december, medan Ann förmodligen knyter händerna i ren ilska i sin himmel!

Slutligen hamnar medborgarförslaget på kommunstyrelsens bord nu i december, där kommunstyrelsen (på förslag av moderatpajasen Eddie Forsman) utan motivering beslutar föreslå att kommunfullmäktige skall avslå medborgarförslaget.
 
Medborgarförslaget ska nu slutligen efter fjorton månader avgöras på kommunfullmäktigesammanträdet på måndag kväll som näst sista punkt på dagordningen.
Jag anser att respekten för Ann Nilssons minne och för alla andra medborgare i Borgholms kommun kräver att medborgarförslaget blir bifallet. Det handlar om att medborgarna ska kunna sig trygga och veta att all kommunens personal som hjälper till vid medicinutdelning är väl insatt och känner hur olika läkemedel fungerar och vad som kan vara lämpliga doser.
Det kanske blir det allra sista medborgarförslag som Borgholms kommunfullmäktige får ta ställning till, eftersom medborgarbegreppet nu är på väg att avskaffas i vår kommun till förmån för begreppet "kund". Kanske kan "kunderna" komma få lämna "kundförslag" i någon kommunal plåtlåda i framtiden som "kommundirektörerna" sedan kan titta på ifall dom gitter.
Vill Du kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Hej Per!

    Ett mycket bra inlägg i en viktig fråga. Men varför ska du ta udden av det genom att kalla Eddie Forsman för pajasmoderaten?
    Visserligen kan det tyckas att han är en pajas, men du behöver väl inte skriva det?
    Då riskerar du bara att ett viktigt budskap blir överskuggat av en pajasdebatt.

    Erik den vise

    SvaraRadera
  2. Tack Erik!
    Du har rätt.
    Stryker pajas.

    SvaraRadera