Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 16 januari 2013

Nötter att knäcka så här efter jul


Tänkte ge dom lagkloka i Växjö lite att bita i. Men ni mina kära bloggläsare får bli dom första som får läsa dessa rader:
Till Förvaltningsrätten i Växjö 
Begäran om laglighetsprövning av kommunfullmäktiges i Borgholm beslut 2012-12-17 §§ 203, 204 och 206 
Undertecknad yrkar att samtliga beslut under ovannämnda paragrafer (om bl a budget 2013, taxor och avgifter samt investeringarna, liksom övergripande vision och verksamhetsmål) undanröjs då de inte har tillkommit i laga ordning. 
Kommunfullmäktiges möten skall vara offentliga. Allmänheten hindrades dock olagligen att komma in när dessa ärenden skulle behandlas i och med att ytterporten till stadshuset (där kommunfullmäktigesammanträdet hölls) då var låst. Därmed har överklagade beslut inte tillkommit i laga ordning. 
Besluten under §§ 204 och 206 yrkas även undanröjda p g a olagligt innehåll. 
Jag menar att kommunens beslutsfattare inte har laglig rätt att grovt misshushålla med kommunens resurser, medan dessa beslutsfattare däremot har en skyldighet att på bästa sätt hushålla med de kommunala medlen. Beslutet under § 204 att vår fattiga kommun (som dignar under besparingskrav) ska investera flera miljoner kronor i att införskaffa baracker till Gärdslösa skola är olagligt på grund av att dessa baracker inte behövs. 
En kort bakgrund, som förklarar varför dessa baracker inte behövs:

Kommunfullmäktige beslutade efter en lotteriartad votering (där en ledamot som råkat ”rösta fel” kom att avgöra utgången) att lägga ner Runstens skola. Meningen var då att eleverna i Runsten och Långlöt som nu går i Runstens skola skulle fortsätta sin skolgång i Gärdslösa, varför baracker skulle behövas för att alla eleverna skulle få plats. Beslutet ledde dock till att en större del av eleverna i Långlöt och Runsten (genom sina målsmän) istället anmält sig till fortsatt skolgång i Gårdby skola i grannkommunen, varmed barackerna blir obehövliga.
 
Till saken hör också att beslutet att lägga ner skolan i Runsten är överklagat och torde rivas upp eftersom ytterporten till Stadshuset (där kommunfullmäktigesammanträdet hölls) även den gången var låst under sammanträdet. Utgångspunkten är då att båda skolorna kommer att behållas och inte heller då behöver man införskaffa några baracker till Gärdslösa. 
Jag ifrågasätter också det lagliga i att ersätta medlemsskapet / medborgarskapet i kommunen med begreppet ”kunder” hos kommunen, vilket kommunfullmäktige lotterimässigt med röstsiffrorna 19 – 19 beslutat under § 204. 
Som medborgare i kommunen är man delaktig i kommunen. Man är en av de många som tillsammans utgör kommunen. Som ”kund” är man mera motpart i ett affärsförhållande. 
Kommunfullmäktige har enligt min mening inte laglig rätt att degradera kommunens medborgare (invånare) eller medlemmar till ”kunder”.
Därigenom torde sistnämnda beslut vara olagligt. 
Passar på att önska god fortsättning! 
Borgholm i januari månad i nådens år 2013 
Per Lublin
medborgare – och inte ”kund” – i Borgholms kommun

Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar: