Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 april 2016

Inspirationsmöte i Folkets hus

Igår var jag med på ett så kallat "inspirationsmöte" i Folkets hus, där kommunens tjänstemän samt politiker från kommunstyrelsen, BEAB:s styrelse och dom olika nämndernas arbetsutskott var inbjudna. Talare vid mötet var kommunalrådet Bengt Germundsson från Markaryds kommun (i mörkaste Småland vid gränsen mot Skåne). Och  det var verkligen inspirerande, i varje fall på mig. Ett utmärkt initiativ att ordna detta arrangemang och kanske väcka en del av våra trögtänkta politiker och tjänstemän ur sin törnrosasömn. 
Markaryds kommun - som har ungefär lika många invånare som Borgholms kommun - har verkligen lyckats där vår kommun hittills har misslyckats. Inte minst har man i Markaryds kommun lyckats vända en negativ befolkningsutveckling och lyckats skapa ett bra företagsklimat - bland de bästa i Sverige (medan företagsklimatet i vår kommun hamnat bland de sämsta).
Men så har man inte heller i Markaryd haft tolv år med ett kommunalråd som Lisbeth Lennartsson och man har heller inte lika många kommunala tjänstemän där som i Borgholms kommun. I Markaryd har man t o m lyckats skrota en av dom myndighetsutövande kommunala förvaltningarna. Samt har Markaryd kommuns tjänstemän fått lära sig att dom är och ska vara allmänhetens tjänare!
                        
PS. Bengt Germundsson har också varit med om att förvandla sitt parti (KD) från ett litet parti på 5 % till ett parti med 45 % av kommunens väljare bakom sig. Känner att där kanske jag kunde ha ett och annat ytterligare att lära ☺☺☺
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar