Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 3 april 2016


Opinionsledaren:

  




Medborgarinflytandet får inte stanna vid tomt prat och vackra ord

   
Vid kommunfullmäktiges januarisammanträde beslutades att kommunen ska antaga "medborgarperspektiv" som bl a poängterar att "Medborgarna utgör tillsammans Borgholms kommun, där alla är viktiga och ska känna sig välkomna, hörda och trygga". Just det "HÖRDA"! 
  
Som ett Mål slås därvid fast att kommunen ska "präglas av demokrati, medborgarinflytande och öppenhet". 
       
Då undrar man om det här bara ska vara vackra ord eller om meningen är att det ska bli verklighet. Som t ex kommunstyrelsens senaste agerande när det gäller torget.
  
Vad är den "demokrati" värd där kommunstyrelsen beslutar att man INTE ska bry sig om vad medborgarna tycker? Vad har dom då för "medinflytande"? Och vad slags "öppenhet" är det när arkitektförslaget i ett första skede hemlighålls så att inte ens kommunstyrelsens ledamöter - än mindre allmänheten - ska få se det innan det sammanträde där man ska fatta beslut om det? Jag bara undrar.
  En viktig faktor för framgångarna för Markaryds kommun som kom fram vid Inspirationsmötet i Folkets hus i fredags var att alla skulle känna sig vara delaktiga i kommunen. Vara delaktiga, ha medinflytande och ha delat ansvar för att allt gick bra. 
   Flertalet medborgare i Borgholms kommun känner sig idag ganska utanför när det gäller att kunna påverka de kommunala besluten. 
   När medborgarna inte känner något medinflytande, då spelar det ingen roll hur vackra ord om medborgarinflytande det än kommer ur politikernas munnar eller står skrivet i kommunens uppställda mål.

Om kommunen ska nå framgång och få medborgarna med sig, så får medborgarinflytande inte stanna vid tomt prat och vackra ord!                                                                                                                            

Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar