Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 april 2016

Kring torget har uppståndelsen INTE lagt sig

Så här när själva påskuppståndelsen kring påsktupp och fallskärmshoppande kommunalråd på torget har lagt sig kanske man kan komma tillbaka till arkitekternas "utsmyckning" - för där har uppståndelsen inte lagt sig!
Efter att kommunstyrelsepolitikerna för andra mötet i rad bestämde sig för att ge blanka tusan i hur medborgarna ville ha det på torget och flertalet slutligen bestämde sig för att säga ja till "lekvänliga"(?) "hundlortskulpturer" framför kyrkan så har jag nu lämnat in min skriftliga reservation*, där jag skrivit så här: 
Reservation mot kommunstyrelsens beslut avseende torget i Borgholm
ARKITEKTERNAS LEKSTUGA 
Att torget i Borgholm ser ut som en kombination av stenöken och lerig stäpp övervakad av "Stasilampor" är det nog många som tycker. Man kan undra varför ingen ansvarig för eländet kommit på tanken att plantera ut lite blomsterlökar så att torgets gräsytor kunde blomma med lökväxter nu på vårkanten när vi har vårt jubileumsår. Med färgprakt som återkommer år efter år och som faktiskt tål att marken senare på sommaren blir grundligt trampad vid allsångskvällar och annat. Tydligen går inget att göra utan att det ska vara arkitekter som kommer med dyra ritningar och förslag. 
Av vattenspelet "bidde" det nu ingenting, inte en enda liten droppe kommer sippra ut ur kvarnstenarna enligt kommunarkitekternas senaste förslag. Istället har de nu ritat fram en miljö som ska locka till lek framför kyrkan, med lekskulpturer av sten som går att sitta på och som till utseendet mest påminner om jättestora förtorkade hundlortar. Att den stora tänkta arkitektritade floden tvärs över torget skulle bli för dyr kan jag förstå, men något litet porlande vatten på en lugn hörna av torget hade väl inte behövt kosta så mycket. Och hade väl passat bättre är det senaste arkitektförslaget som trots allt kostar en och en halv miljon. 
Ska vi ha lekplats på torget - annat än arkitekternas pågående lekstuga - borde det vara en RIKTIG lekplats värd namnet och med en bättre placering än framför kyrkan, annars kan det vara. Och låt oss slippa att torget under jubileumsåret åter blir en byggarbetsplats! 
Vad politikerna kan göra just nu - och som inte kostar något - är att se till få bort bilarna som nu står parkerade i rader på den kvarvarande kullerstensdelen. Politiker och tjänstemän kan faktiskt parkera sina bilar någon annan stans än på torget framför stadshuset. Då skulle torget genast bli mycket vackrare! 
Så skrev jag i en insändare som var med i Ölandsbladet samma dag som kommunstyrelsen tog beslut. Sällan eller aldrig har jag fått så mycket beröm för någon insändare som för denna. Folk har stoppat mig överallt sedan dess för att visa sin uppskattning. Gissa om politikerna nu har trampat ner sig på minerad mark i Borgholm! Och borgholmbornas dom torde inte utebli vid nästa val! 
När stadsarkitekten lämnade kommunstyrelserummet efter att ha förevisat sin modell och politikerna skulle ta över ärendet frågade han: - Ska jag ta med mig hundskitarna? Det borde han ha fått göra och förpassa dem till brännbart avfall. Är det ingen som kan stoppa eländet??  
Per Lublin
                                                         
Kan väl tillägga att det var med röstsiffrorna 10 - 1 som kommunstyrelsen beslutade att inte efterfråga medborgarnas åsikter och med röstsiffrorna 8 - 3 som kommunstyrelsen valde att sätta igång och genomföra arkitekternas "hundlortsalternativ". 
*) Fotnot: Att reservera sig innebär som bekant att man visserligen har suttit med vid sammanträdesbordet men att man svär sig fri från det som beslutades. En reservation måste anmälas under pågående sammanträde och kan sedan lämnas in skriftligt fram till att protokollet ska justeras
 Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar