Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 24 april 2016

Teater som fler borde se

Såg en teaterföreställning igår i Folkets hus i Borgholm som fler borde se – om fler tillfällen ges. 
Syrien och Solen – Tack till Sverige” hette den och spelades av asylsökande, huvudsakligen vuxna men även barn – och då menare jag små barn och inget annat. 
Den långa handlingen framfördes på ett universellt språk utan ord men med gester och rörelser, bilder och bakgrundsljud. Man fick se det vackra Syrien som det en gång var för inte så länge sedan, därefter krigets Syrien med samma hus och miljöer i ruiner och med massor av döda och sargade människor. Sedan följde flykten, vidriga människosmugglare som plockade flyktingarna på allt vad dom hade och lämnade dem åt sitt öde i livsfarliga små båtar. Färden över Medelhavet, ankomsten till Grekland, den långa vandringen genom Europa, där en del dukade under av utmattning, brutala poliser i Ungern och på slutet ett välvilligt mottagande i Sverige (som teatergruppen på detta sätt ville visa sin tacksamhet för).
Många starka och gripande scener. 
Stort var det också när en liten pojke dirigerade hela den fullsatta publiken till att gemensamt sjunga ”I natt jag drömde…” 
Fy f-n vad bra vi egentligen har det här som kan vakna varje morgon utan rädsla för flyganfall, bomber och gevärseld, som slipper leva i en stad av ruiner och har tid och möjlighet att bekymra oss över sådant som ovårdade gator och hundlortsskulpturer på torget. 
Plats för kommentarer 

1 kommentar:

  1. Syrien ligger inte så långt bort så var inte alltför säker på att du kan vakna upp "varje morgon utan rädsla" i den närmaste framtiden. IS har ca 3000 terrorister och massmördare i Europa som har återvänt till sina hemvisten i europeiska länder. I Sverige uppges det finnas 150 - 200 IS-återvändande massmördande terrorister, kanske att ett antal av dem är bosatta på Öland. Några få välbeväpnade och dödsföraktande IS:are skulle på kort tid kunna ställa till med en enorm massaker på exv Öland under den kommande semesterperioden.
    Med tanke på att de sittande regeringspartierna Miljöpartiet och SAP(socialdemokraterna) under lång tid utsatts för massivt islamistiskt tänkande och värderingar så ska nog inte Sverige och svenskarna känna sig det minsta säkra på att i reale få slippa se syner i Sverige liknande de som visas från Syrien i svensk television varje dag.
    Sverige har ju som bekant inget militärt försvar nationellt eller lokalt som snabbt kan sättas in i händelse av ett IS-angrepp på exv Öland. De svenska militära styrkor som finns och som är i stridbart skick befinner sig på utlandsuppdrag långt borta från Sverige.

    SvaraRadera