Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 18 april 2016

Ta en funderare på de ekonomiska konsekvenserna

Nu har det gått mer än två år sedan den nya hälsocentralen i kvartereret Resedan invigdes och den tidigare vårdcentralens lokaler på lasarettsområdet lämnades öde. I mer än två år har den stora f d lasarettsbyggnaden - ägd av Borgholms kommun - fått stå öde utan att dom ledande kommunpolitikerna har haft en tydlig kurs om hur den ska användas. Egentligen har den stora kommunägda byggnaden bara stått och tickat pengar till ingen nytta.
Mitt förslag att till en billig penning bjuda ut byggnaden privata byggföretag för att bygga om den till bostadshus med efterfrågade mindre hyreslägenheter kom tydligen från fel håll, för då ville kommunledningen hellre bygga om det till kommunala kontorslokaler. När det senare sedan visade sig bli för dyrt dög tydligen inte heller då mitt förlag, för nu hade kommunalrådet (eller om det var något snille* på tjänstemannanivå) istället kommit på den strålande* idén att i egen regi bygga om till HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn!
Kommunalrådet satt och räknade på hyrespengar från staten och hade fått för sig att att detta skulle bli rena rama vinsten för Borgholms kommun och lyckades övertyga eller övertala andra ledande politiker. Att staten betalar betydligt mindre till kommuner än till privata hyresvärdar bekymrade honom inte och tydligen hade han ingen uppfattning om vad en ombyggnad i kommunal regi av dom gamla lasarettslokalerna till HVB-hem egentligen skulle komma att kosta. Utan avsatte knappt fyra och halv miljon till hela projektet.
Nu visar det sig att ombyggnaden skulle bli dubbelt så dyr som "beräknad" - något som knappast kommer att kunna täckas av några hyresintäkter. I synnerhet inte som mycket tyder på att staten fortsättningsvis kommer att välja billigare boendeformer för ensamkommande flyktingbarn än HVB-hem.
I detta läge verkar kommunledningen helt ha tappat fattningen och uppträder mer eller mindre som yra höns. För vissa i ledningen har HVB-hemmet blivit ren prestige som ska genomföras till varje pris och nu är det tydligen tänkt att ett extra tillskott från kommunens skattebetalare på nära fem miljoner på ett överrumplande sätt ska drivas igenom som ett extraärende på kommunfullmäktiges aprilmöte i Borgholms stadshus ikväll. 
Man skulle önska sig att beslutsfattarna ville ta sig en funderare på de ekonomiska konsekvenserna innan man fattar beslut - istället för att i plötslig brådska som så många gånger förr göra så att kommunen blir sittande som Svarte Petter!
 *)   Fotnot: Obs, ironi!
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar