Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 11 september 2017

En gigant har gått ur tiden!

God morgon i dimman! 
Igår kväll kom ju beskedet om att allas vår Hasse Alfredsson har gått bort för gott. Efter en längre tid i demens - det tillstånd som drabbar så många och deras anhöriga men som samhället mer eller mindre blundar för, däribland vår egen kommun. 
Hur som helst, därmed har en svensk gigant gått ur tiden! 
Extra nyheter sändes i TV-rutan där olika personer fick berätta om hur de mindes Hasse, kombinerat med diverse filmklipp. Klipp från filmklipp. Delvis med ljudet bortklippt. Väldigt osammanhängande, så man förstår ju att nyhetsredaktionen har haft bråttom. 
Mitt första minne av Hasse Alfredsson är från sextiotalet när han gjorde "Guben i låddan" tillsammans med Martin Ljung. 
Sedan kom Hasses storhetstid tillsammans med den begåvade - men alltför tidigt bortgångne - Tage Danielsson. Det oskiljaktiga radarparet inte bara roade utan engagerade sig på ett klockrent sätt (för att använda ett ord som inte fanns då) i samhällsdebatten.
Mitt mer personliga minne av Hasse Alfredsson har jag från något år efter Tages bortgång då jag var med och organiserade en miljöläger som skulle hållas utanför Oskarshamn och där syftet var att försöka förhindra att Oskarshamnstrakten skulle få hysa slutförvaret för kärnkraftens farliga avfall, skrämmamde nära norra Öland. 
Fick för mig att Hasse Alfredsson skulle bli ett perfekt dragplåster till tvådagarsevenemanget som skulle hållas vid Västragård en dryg mil norr om Oskarshamn och fick gruppen med på noterna, så jag kontaktade honom. Jodå han ställde upp förutsatt att vi ordnade med hotellövernattning åt honom och hans fru. 
Hotellrum fixades på det då nyinrättade Hotell Post i det tidigare posthuset vid Stora torget i Oskarshamn och själv fick jag - när det blev dags - äran att möta paret på flygplatsen och skjutsa dem till hotellet och vara deras chaufför till och från evenemanget på miljölägret, där förutom Hasse - som bidrog med en allvarsam monolog - deltog geologer och annan expertis som var tveksamma till att det tilltänkta slutförvaret var en så bra idé. 
Vi slapp slutförvaret för kärnkraftsavfallet vid Oskarshamn! Men det satt länge hårt åt! 
Hasse ville inte ha något betalt för att han ställde upp för oss och heller ingen ersättning för resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar