Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 12 september 2017

Hårdnackat motstånd mot kommunsammanslagningar gav senterpartister norsk valseger - men ingen regeringsmakt



Igår var det ju stortingsval i vårt nordvästra grannland och nu på morgonkulan idag ser valresultatet ut att sätta sig. Erna Solberg (H) verkar få sitta kvar som Norges statsminister, fast det hängde på håret, eftersom båda regeringspartierna förlorat röster och ett par av stödpartierna var nära att falla under 4-procentsspärren. 
Arbeiderpartiet (Ap) förblev största parti men blev likväl valets förlorare genom att det från att ha fått 30,8 procent av rösterna vid förra valet nu bara fick 27,4. Partiets nye ledare Jonas Gar Störe - som med sina 64 miljoner kronor är rik som ett troll - gick nog inte riktigt hem i de norska arbetarleden. Han har redan nu på morgonen sagt att han vill sitta kvar som partiledare, men det är långt ifrån säkert att partiet vill det. 
Valets egentliga segrare var senterpartiet som nästan fördubblade sina röster från 5,5 % till 10,3 % enligt färskaste uppgiften. Det norska senterpartiet står upp för landsbygden och dom små kommunerna på ett helt annat sätt än det svenska Centerpartiet och har inte som den svenska "stureplanscentern" försökt flörta in sig hos storstadsborna. 
Det norska senterpartiets framgångar i gårdagens val beror till stor del på att partiet bedrivit ett hårdnackat motstånd mot regeringens planer på tvångssammanslagningar av små kommuner. Något som centerpartisterna här hemma på Öland* kanske borde tänka på.  
En annan skillnad mellan det norska senterpartiet och den svenska centern är att medan det svenska centerpartiet ingår i den moderatledda alliansen så ingår den norska motsvarigheten i den rödgröna oppositionen. 
*) Fotnot: När Lisbeth Lennartsson den gången inför folkomröstningen 2009 "satte ned foten" (som hon kallade det) och började förespråka kommunsammanslagning på Öland, så misstänker jag att det blev början på hennes fall - även om det skulle ta fem år innan hennes slutgiltiga valnederlag.
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar