Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 18 maj 2020

Kvällens kommunfullmäktigemöte på distans - vi får inte glömma att skydda våra äldre!

På kommunfullmäktigemötet ikväll - där dom klokare av ledamöterna med anledning av coronan väljer att stanna hemma och endast deltar på distans via nätet - så ska det enligt utskickat förslag till dagordning talas om att ersätta Soldalen och Strömgården med ett nytt centraliserat äldreboende vid Ekbacka, ytterligare en nämndeman till Tingsrätten i Kalmar, tillägg till avfallstaxan, försäljning av tomter i skogsområdet bakom Sjöstugan samt att kommunstyrelse och nämnder ska få full ansvarsfrihet för allt vad dom gjort eller inte gjort under 2019. Plus lite annat som knappast brådskar. 
Anser att vi inte får glömma att vi befinner oss mitt i en coronapandemi, där smittan just är på väg att smyga sig in bland de sköra äldre som vår kommunala omsorg har ett särskilt ansvar för. Och att vi därför faktiskt måste diskutera hur vi bäst kan ”mota Olle i gränd” och skydda våra äldre inom omsorgen från att utsättas för smittan. 
Kommunens högsta beslutande organ måste faktiskt ta i frågan och vi kan inte bara gömma oss bakom ryggen  på folkhälsomyndigheten, vi måste också ta tag i detta på lokal nivå. 
För att snabba effektiva åtgärder framöver ska kunna ske på önskvärt sätt - och att inget av det som behöver göras i det sammanhanget - ska hamna i långbänk, så skulle jag önska att kommunfullmäktige ikväll ger kommunledningen full befogenhet att utan ytterligare formaliteter fatta beslut i frågor som handlar om åtgärder för att motverka smittspridning (inklusive organisering av personal). 
Då det är exakt samma majoritetsförhållande i kommunstyrelsens arbetsutskott som i kommunfullmäktige torde det ju inte bli någon skillnad på själva besluten i sig - bara att det kan gå så mycket fortare,  vilket behövs när läget ändrar sig dag från dag. 
Du kan följa kommunfullmäktige mötet i direktsändning  HÄR ikväll efter kl 18.00!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

2 kommentarer:

  1. Är det rätt att bygga ett hus för 80 personer? Är det inte bättre att bygga 4 hus för 20, med tanke på smittspridning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där slog du huvudet på spiken! Nej det är verkligen inte rätt att bygga ett äldreboende för åttio personer när man hellre kunde bygga fyra för 20 personer i varje. Detta borde väl till och med politiker kunna begripa med tanka på smittspridning. Lite borde vi väl kunna ha lärt oss av coronan hittills. Tack för din kloka kommentar!

      Radera