Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 15 mars 2011

Det som inte kunde hända i Japan ...


I dessa dagar efter tsunamikatastrofen och jordbävning i Japan, befarade nya jordskalv och härdsmältorna i kärnkraftverken känns det futtigt att skriva om trivialiteterna i vår kommun. De ofattbara scenerna från det teknologiskt välutvecklade Japan är svåra att riktigt ta till sig. Hur kan något sådant hända?
Naturens krafter kan vara enorma och då kan aldrig så genomtänkta säkerhetsåtgärder sättas helt ur spel.
Höga vallar och ett minutiöst säkerhetssystem i ett land där man är medveten om faran för jordskalv och tsunamis gav inte tillräckligt skydd. Utöver havsvågens och jordskalvens förödelse ligger nu ett radioaktivt hot över det land som en gång i tiden drabbades av de första atombomberna.
Jag har i årtionden funderat över vilka konsekvenser som det skulle kunna bli för Ölands del vid en kärnkraftskatastrof i Oskarshamn. Den övning som genomförts nu under vintern var välkommen och den första här i sitt slag men ändå alldeles otillräcklig eftersom man inte räknade med att Öland skulle kunna behöva evakueras.
Vad som nu hänt i Japan bör kanske få ansvariga beslutsfattare och "experter" här hemma att tänka lite längre.
Tidningen Östra Småland har idag en artikel där frågan om möjligheten (eller omöjligheten?) att vid behov kunna evakuera Öland berörs.
          Vill Du läsa vad Östran kan Du klicka här!
För att sedan komma tillbaka hit till bloggen är det bara att klicka i krysset uppe i högra hörnet på Östrans uppslag, men det vet Du säkert redan.
Särskilt betryggande känns det faktiskt INTE att det är personer som  Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman som sitter i kommunens krisledningsnämnd på tre personer (och tillsammans med Lars Frick) ska ha kommandot om det skulle bli allvar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar