Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 10 mars 2011

Turistpolitik á la Grönköping

Kan inte låta bli att saxa ur det nyutkomna numret av Grönköpings Veckoblad:
GRÖNKÖPING NYA EGYPTEN


Hr djurvårdare F. Broms i egyptisk dräkt

Oroligheterna den senaste tiden i Faraonernas land (Egypten) har helt otippat givit besöksnäringen ett uppsving i Grönköping. Veckobladet har bett hr turistchefen, tillika reservlöjtnanten, Napoleon Johnsson att kommentera.
- Flera charterresearrangörer i Göteborg och Borås har styrt om sina resor till för resenären säkrare mål. Då Grönköping kan erbjuda såväl storslagen kultur som bastuvärme, blev vår stad en naturlig ersättare för Egypten, förklarar hr J.
Att Läspekyrkan med sitt resliga torn är minst lika märkvärdig som Nilens pyramider är välkänt. Men att Grönköping dessutom i sin Djuriska park kan stoltsera med exotiska djur som dromedarisk (enpucklad) kamel och krokodil överraskar t.o.m. Veckobladets resereporter.
- Dromedaren har inget emot att visa upp sig utomhus, i alla fall kortare stunder, så här års. Värre är det då för vår nilkrokodil (crocodylus niloticus), men här har vi fått till ett bra samarrangemang med Varmbadhuset, avslöjar hr djurvårdaren Fingal Broms, som i sin nya egyptiska kostym skänker orientalisk lokalfärg.
Äventyrsbad!
Fru baderskan Svea Borg å Varmbadhuset är också mycket nöjd med lösningen:
- För att få tropisk feeling (hetta) har vi höjt temperaturen i både bastu och pool. Och med krokodilen i bassängen har äntligen Grönköping fått sitt äventyrsbad.
Hr turistchefen J. kan också berätta, att stadens näringsställen har tagit upp det egyptiska köket med falafel (veg. pannbiff) och kofta (kryddjärpe) - allt för att tillgodose turisternas behov av exotism. - Det enda vi inte kan erbjuda är ordentliga matförgiftningar - de får hålla till godo med vanlig svensk vinterkräksjuka, avslutar hr J.
Vi får hoppas att kommunalrådskan i Borgholm inte läser den här artikeln, för då försöker hon väl driva igenom nåt liknande här på Öland, nu när hon i sin aldrig avsvurna blinda tro på Gustaf Öholm vill starta ett ÖTAB II.
Visst, vi har ju kameler här på Öland - både i Djurparken och på Alböke alvar - och visst har vi ett kommunalråd som kan gråta krokdiltårar, men svenska turister som nu sett fram emot en varm och skön semester vid den nordafrikanska kusten kanske inte tycker att Ölands djurpark i mars låter lika lockande. Oavsett hur många miljoner kommunala skattemedel Lisbeth Lennartsson skulle vara beredd att satsa för den marknadsföringen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar