Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 14 mars 2011

Nåll koll med kommunens pengar!


I senaste numret av Ölandsbladet kan man läsa om den märkliga renoveringen av den så kallade Parkvillan vid "Lasarettet" (som vi fortfarande säger, trots att det egentligen bara är en vårdcentral med intilliggande sjukhem eller hur det nu ska kallas).

Utan att det finns ett riktigt beslut om det har man satt igång med en dyrbar renovering, därför att det är "tänkt" att kommunens IT-avdelning (som f n huserar hos Borgholm Energi) ska flytta in där.

Kommunledningen har uppenbarligen haft noll koll och under tiden har Borgholm Energis personal satt igång och påbörjat en renovering som i slutänden skulle kosta närmare en miljon kronor! Hur i hels-cke är det möjligt att sådant kan ske!???
Nu - efter spenderade cirka 180 000:- avbryts renoveringsprojektet, även om en förvirrad - och förvirrande - Lisbeth Lennartsson tycker det är lika bra att fortsätta med det.

I ena stunden predikas det från kommunalrådspredikstolen att nu måste kommunen göra stora besparingar och vi kan riktigt känna hur det ska komma och drabba äldreomsorgen och våra återstående skolor, i andra stunden får pengarna strömma ut lite hur som helst på det ena och det andra utan någon koll alls.
Tala om inkompetent kommunledning, det är väl bara förnamnet!

2 kommentarer:

  1. Det är hårresande att se hur kommunstyrelsen hanterar skattebetalarnas pengar! Det verkar saknar 15-25 miljoner[osäker på beloppets omfattning].Det som är mest alllvarligt är kommunstyrelsens attityd i dessa frågor. I Radio Kalmar påstår sossarnas representant, likaledes ledarmot i kommunstyrelsens arbetsutskott, att väljarna har förståelse för kommande skattehöjningar. Den politiska eliten har ingen som helst verklighetsförankring längre och deras sätt liknar mer och mer kommunisternas maktfullkomlighet i f.d. öststaterna. Kommunstyrelsens ledarmöter bör ta ett personligt ansvar för sina handlingar. Konkret skall ledarmöternas handlingar ha personliga konsekvenser som t.ex arvoden bör reduceras , här finns det lite pengar att spara in.Jagg vänder mig också emot att de sitter i ett flertal olika styrelser och folkförsamlingar samtidigt. det är näst intill omöjligt att kunna göra ett redigt jobb. Kräv ett personligt ansvartagande av kommunstyrelsens ledarmöter , så att vi får ett slut på allt elände1
    mvh
    Andreas Åsenholm

    SvaraRadera
  2. Hej Andreas!

    Håller verkligen med Dig om hur illa det är ställt. Kommunstyrelsens ledamöter har ett stort ansvar och borde rimligen kunna få ta personliga konsekvenser för sitt handlande så som Du föreslår. Tyvärr blir dom slentrialmässigt beviljade ansvarsfrihet av kommunfullmäktige en gång om året, det är egentligen horribelt.

    Andra människor får i regel ta ansvar för skada som de förorsakar, så jag har svårt att förstå varför politiker ska ha någon slag "immunititet" mot personligt ansvar.

    En del politiker sitter också i alldeles för många styrelser och liknande samtidigt och då går det inte att sköta varje uppdrag på ett bra sätt. Precis som Du skriver. Det borde finnas någon sorts gräns för hur många förtroendeuppdrag som en och samma person samtidigt kan ha.

    Beträffande skattehöjningar så tror jag personligen att det är fel väg och förstår inte hur någon kan påstå att väljarna skulle ha förståelse för något sådant, särskilt inte när dom vet hur politikerna har låtit pengar okontrollerat rinna ibäg. Snarare skulle jag tro att en SKATTESÄNKNING kunde vara ett gångbart sätt att få fler skrivna invånare i kommunen och därmed bättre kommunal ekonomi!

    Hälsningar
    Per L

    SvaraRadera