Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 maj 2011

Oro kring "strukturplan" och "sparpaket"

I förra veckan kom en inbjudan med mejl till oss i Ölandspartiet (liksom förmodligen till politikerna i övriga partier):
Plats och tid var Tingssalen (i stadshuset) torsdag den 26 maj kl.10.00.
Kommunledningen bjuder in alla politiker till information om och diskussion runt framtagen strukturplan/sparpaket.
Det här verkar lurt. Här ibjuds vi till färdigt bord när ett "sparpaket" redan är framtaget. Tydligen har det inte varit meningen att vi skulle fär vara med och påverka pasketets innehåll, men för syns skull inbjuds vi att diskutera det när det redan är färdigt och klart.
När jag igår ringde till stadshuset och bad att i förväg få ta del av det som skulle presenteras den 26 maj, så kunde jag inte få det. Först vid mötet skulle det visas. Således ska man inte kunna visa det för pressen, väcka debatt - om så skulle behövas - eller diskutera det med partikamrater förränn vi sitter där i Tingssalen och ska tycka bu eller bä. Vad är det för taktik dom kör med egentligen? Är dom rädda eller tror dom att vi är dumma?
"Strukturplan", det kan ju låta fint, men är det nerskärningar av samhällets omsorg för sina medborgare som det handlar om, så säg det rent ut! Hymla inte!Strukturplan och sparpaket, dom orden tillsammans kan ge anledning till oro både vad det gäller vård, skola och omsorg. Sådana områden som politiker gärna säger sig värna om före ett val, men som dom brukar glömma bort så snart som valet är unfdanstökat.Ryktet har tydligen spritt sig för när vi fullmäktigeledamöter kom till Stadshuset i går kväll stod ett drygt ett tjugotal medlemmar från Kommunalarbetarförbundet och delade ut informationsblad till dem som var på väg in. Där stod det bl a:
Äldreomsorgen är morgondagens framtidsbransch - och den bygger vi idag. Detta ska vi göra med värdigt innehåll, med schyssta arbetsvillkor och med heltidsjobb!
Bort med alla delade turer, alla ofrivilliga deltidstjänster och snålt bemannade äldreboenden. Alla vinner på detta: De gamla, deras anhöriga och personalen - både de som jobbar där idag, och de som förhoppningsvis ska jobba där i framtiden.
Dom har så rätt. Dåliga anställningsförhållanden i kombination med låga löner gör att dom unga inte gärna utbildar sig för att arbeta med äldreomsorgen. Så allteftersom det blir fler äldre som behöver vård i särskilt boende, så blir det färre som vill arbeta med detta (liksom det redan nu kan vara problem med att hitta vikarier). Så vill vi ha en bra äldreomsorg värd namnet i vår kommun måste vi se tilI höja personalens status redan idag så att vi i framtiden inte kommer att stå där utan personal. I "besparingstider" är det viktigt att påminna om detta!
.

3 kommentarer:

  1. Hej Per!
    Som jag förstår att det bara tjänstemännens förslag som ska presenteras den 26:e maj. Politiken ska sedan se över vilka åtgärder är genomförbara/önskvärda och sedan prioritera de som ska genomföras 2012.

    Med vänliga hälsningar,
    Marcel

    SvaraRadera
  2. Hej Marcel!

    Du tror väl ändå inte att tjänstemännen (d v s Frick) presenterar ett förslag utan att först ha fått acceptans från kommunalrådskan?!

    Hälsningar
    Per L

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet, Per! Fortsätt att kämpa för en bättre kommun!

    Kommunalare

    SvaraRadera