Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 15 maj 2011

Rikspolitiker störde lokala val i Västsverige


Idag är det omval till "regionparlamentet" i Västra Götaland.

Till skillnad från i Kalmar län så är regionfullmäktige i Västra Götaland direktvalt av medborgarna, men schabbel vid röstsammanräkningen i någon vallokal gjorde att valet till regionfullmäktige i höstas nu får göras om i hela regionen.

Nu i veckan har jag besökt Göteborg i egenskap av tecknande "valrörelseobservatör", och det märkliga var att de rikspolitiska partiledarna också kom dit. Både Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldt (fast inte samtidigt) var där och pratade politik. Så även Reinfeldts följeslagare Jan Björklund, Göran Hägglund och t.o.m. Maud Olofsson var där och agiterade. Liksom Lars Ohly och Maria Wetterstrand.

Alla dom uppräknade har det gemensamt att dom varken bor i Västra Götaland eller har någon västsvensk bakgrund. Dom har väl heller ingen större aning om de frågor som regionfullmäktigevalet i Västra Götaland borde handla om såsom hur den västsvenska sjukvården sköts eller inte sköts eller kollektivtrafiken i Västra Götaland (spårvagnarna i Göteborg, båttrafiken i regionen, lokaltåg, lokala trängselavgifter etc).

Kanske att västsvenska regionpoltiker som redan hunnit glömma sina vallöften från höstens valrörelse när de nu åter tvingats ut på gator och torg tyckte att det var bra att deras partiledare kom och satte rikspolitiken i fokus så att de själva inte behövde stå till svars. Men det fanns också lokalpolitiker som ogillade partiledarnas besök.
Det är ett oskick och dålig stil av "höjdarna" från rikspolitiken att komma och "ta över" så att valets egentliga frågor hamnar i skymundan. Medborgarna har faktiskt rätt att få veta var de politiker som de har att välja emellan står i valets egentliga frågor. Rikspoltiken kunde då - såsom ovidkommande i detta sammanhang - ha vett att hålla sig utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar