Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 26 juni 2013

Skithusdebatt i dubbel bemärkelse


Vid det senaste kommunfullmäktigemötet förekom också något av en "skit- och pissdebatt", d v s den handlade om offentliga toaletter, eller snarare viss brist som i onödan har varit på sådana. Eftersom Stadshuset i Borgholm av somliga börjat kallas för "Skithuset" och mötet ju ägde rum där så blev det ju en "skithusdebatt" i dubbel bemärkelse. Förlåt, om jag försökte vara rolig!
Debatten var med anledning av en interpellation som jag under pingstdagen mejlade iväg, ställd till Stig Bertilsson (c) i hans egenskap av ansvarig för Borgholm Energi AB, där han ju är politiskt tillsatt som styrelseordförande. Detta har jag redan tidigare skrivit om i ett inlägg under rubriken "Pissigt" den 20 maj. Och nu på senaste kommunfullmäktigemötet skulle interpellationen besvaras med tillfälle till debatt.  
Interpellationen löd så här: 
"Jag utgår från att det ligger på ditt ansvar att de offentliga toaletterna i Borgholm är i fungerande skick och tillgängliga för allmänheten. 
Kan bara konstatera att nu under pingsthelgen - är den offentliga toaletten vid Badhusgatan låst - är den offentliga toaletten vid ingången till Idrottsplatsen vid Kungs- gatan låst - är den offentliga toaletten mellan Turistbyrån och BEM:s gatukök låst - samt är den ena av de båda offentliga toaletterna vid minigolfbanan i  Societetsparken låst 
Trots att tydliga skyltar visar vägen till dessa toaletter är dom inte tillgängliga för allmänheten. Vilket då lätt leder till att folk istället uträttar sina behov på mindre lämpliga ställen. Under pingstaftonens cruising urinerades det därför lite här och var utanför bilarna. De få toaletter som fanns öppna (som t ex torgkioskens) räckte uppenbarligen inte till, så det urinerades t o m på toalettdörrarnas utsida vid torgkiosken och lite varstans bakom torgkiosken.  
Jag frågar därför:  
Vad finns det för avtal mellan Borgholms kommun och BEAB angående tillgängligheten och skötseln av offentliga toaletter i Borgholm, hur mycket betalar Borgholms kommun för denna service och hur tycker du att BEAB uppfyller sitt ansvar?  
Anser du denna brist på tillgängliga toaletter i en stad med så många besökande och stora engagemang - under de sanitära olägenheter som denna brist medför för omgivningen - vara acceptabel?  
Borde inte merparten av de offentliga toaletterna vara öppna året om och fungera som en service till invånarna? 
Vad kommer ske framöver i denna fråga och i så fall när? 
Borgholm pingstdagen 2013

Per Lublin

Företrädare för Oppositionen i Borgholms kommun
 .
Nästa dag var toaletterna upplåsta. 
Stig hade sedan i ett skriftligt svar på interpellationen bl a skrivit: 
”Anledningen till att toaletterna var stängda var att de renoverades under våren, delvis på grund av skadegörelse. Denna typ av arbeten kräver en viss yttertemperatur, varför åtgärderna inte kunde genomföras tidigare under vintern. Vi beklagar naturligtvis att stängningen sammanföll med crusingen, med de konsekvenser som Lublin nämner". 
Eftersom det är svårt att tro att det pågick renovering av toaletterna under pingstaftonen och pingsdagen så passade jag nu under interpellationsdebatten på att fråga Stig om inte toaletterna lämpligen hade kunnat få vara öppna under pingsthelgen när crusingen pågick, eftersom dom tydligen var färdigrenoverade och klara att öppna på annandag pingst. Då hade de ju faktiskt redan kunnat låsas upp någon gång under fredagen direkt före pingsten. 
Som vanligt är i samband med interpellationer i kommunfullmäktige blev Stig svaret skyldig. 
Varför inte istället erkänna att man i BEABs ledning haft nollkoll och kanske t o m tacka för att man fick en påminnelse om de stängda toaletterna?! 
Dessutom kom det fram att Borgholms kommun haft nollkoll och givit BEAB fria händer att fritt debitera för skötsel av toaletter efter eget tycke oavsett om det varit någon skötsel eller ej!

Som vanligt redogjordes själva interpellationsdebatten i kommunfullmäktige i protokollet endast med orden:
"Kommunfullmäktige förklarar interpellationen besvarad." 

Vill Du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar