Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 15 april 2020

Tredje- och Fjärdedag Påsk

Igår var det Tredjedag Påsk och idag är det Fjärdedag Påsk. Dessa båda dagar var arbetsfria helgdagar fram till år 1772. Det året genomförde Sveriges kung Gustaf III en statskupp. Ni vet han till vars minne det restes en "pinkesten" vid landsvägen strax söder om Borgholms slott, på den plats där majestätet vid ett tillfälle längs vägen under en resa behagat stanna sitt ekipage för att där "låta sitt vatten".
Före sin statskupp hade han varit en tämligen maktlös regent, ungefär som vår nuvarande kung. Men i och med statskuppen blev han den som bestämde i landet.
Bland annat tyckte han att vi hade alldeles för många helgdagar i almanackan - dagar då folket inte arbetade - så redan någon månad efter statskuppen avskaffade en hel drös av dem, bland annat ovannämnda tredje- och fjärdedagar.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Gustav_III_by_Alexander_Roslin_-_torso_%28Nationalmuseum%2C_15330%29.png
Gjorde statskupp och avskaffade helgdagar
Salig Gustaf III må i sin himmel tänka och tycka vad han vill därom, men jag tänker fortsätta att fira påsk så länge jag vill - d v s så länge jag har kvar av påskalammsteken. Och det har jag så att det räckte till igår och räcker även för idag.
Och det unnar jag även alla andra - så ha en God fortsättning på påsken, denna Fjärdedag Påsk!

Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar