Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 18 augusti 2020

Folkhälsomyndigheten ändrar sig: ”Munskyddsfrågan inte död”

” - Munskyddsfrågan är inte död”, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson i samband med myndighetens TV-sända show klockan två idag.
Därmed har myndigheten gjort en helomvändning sedan början av sommaren då den avrådde från allt användande av munskydd och gjorde vad den kunde för att begrava frågan innan den knappt ens var väckt.
Till slut förklarades det att man inte tänkte förbjuda användandet av munskydd men ville inte i några sammanhang ens inom vården rekommendera munskydd. 
När nyligen samtliga övriga nordiska länder utfärdat rekommendationer om munskydd har Sverige vid sidan av Belarus (Vitryssland) blivit enda land i hela Europa som saknar rekommendationer om munskydd. 
Kanske är det dramatiska som nu sker i Belarus som fått den svenska myndigheten att tänka om? Man kan ju aldrig så noga veta 😆
Nu ska vår folkhälsomyndigheten således ta äran av att uppfinna hjulet på nytt och utreda möjligheten att införa rekommendationer eller rentav krav på munskydd inom vissa situationer som t ex kollektivtrafik under rusningstid i storstadsregionerna och i samband med besök på läkarmottagningar, hos tandläkare, optiker, frisersalonger och liknande serviceställen. 
Ungefär som i så många andra länder där man tagit kampen mot smittspridning på större allvar än i Sverige.  
Hoppas han har fattat att det i första hand är frisörerna, optiker, tandvårdspersonal, sköterskor och läkare som måste bära munskydd för att inte smitta ner sina besökande patienter och kunder - så han inte tror att det är tvärtom! 
Man undrar om det rör sig i så många knop där - men hellre sent än aldrig,
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar