Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 29 augusti 2020

Tegnell och regeringen viker sig för idrotts- och nöjesvärldens lobbyister. Ofattbart att folkhälsan inte väger tyngre för Folkhälsomyndigheten!

Herr statsepedemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten verkar något inkonsekvent  - inte bara när det gäller den viktiga frågan om munskydd.  

Inkonsekvent  

Å ena sidan hävdar han att faran för ökad smitta inte är över än och att vi - d v s allmänheten - ska fortsätta att iakttaga samma försiktighet som tidigare. 
Å andra sidan gäller detta tydligen inte konserter och idrottsarrangemang, där han nu tycker att regeringen kan tiodubbla storleken på tillåten publik från 50 till 500 personer och visar därmed att han bryr sig mer om att nöjesarrangörer som Pär Aldestam samt diverse idrottsklubbar kan tjäna mycket pengar än om smittspridningen ska hållas nere för att rädda människoliv? 
Dessutom  vill plötsligt Tegnell sänka det rekommenderade avståndet mellan människor som sitter och tjoar och vrålar som publik till en meter från det tidigare allmänt rekommenderade avståndet mellan männsikor som varit två meter eller i annat fall en och en halv.
Men det går ju faktiskt att ordna såväl konserter som idrottsmatcher och tävlingar utan publik och direktsända på TV.  Även om det kanske inte rasslar in lika mycket pengar som med publik. Och det får man kanske stå ut med under en pandemi.
Räcker det inte med att snart 6000 människor har avlidit i Covid-19 för att smittan ska tas på verkligt allvar av Tegnell och Folkhälsomyndigheten? 
Man kan verkligen undra vilken typ av argument som lobbyisterna har viftat med under näsan på Tegnell eftersom folkhälsan nu tydligen får komma i andra hand. 
Pengar prasslar kanske bättre än sunt förnuft. 
Jag fattar bara inte hur Tegnell och kompani kan ge efter på det här viset. Ofattbart att inte folkhälsan väger tyngre för folkhälsomyndigheten!            
Och att regeringen därefter viker sig är ju närmast en formsak, bara det kan förbättra oppinionsiffrorna är ju allt möjligt. 
Nu var jag inte snäll mot regeringen, men just så har det ju redan tidigare under denna pandemisommar tyvärr visat sig vara.
Kommentarer
 
Relaterat inlägg: 
Det är inte synd om Pär Aldestam - söndag 16 augusti 2020
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka”R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar