Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 22 februari 2021

Årets första fullmäktigemöte i Grabbholms kommun ganska onödigt!

Årets första kommunfullmäktigemöte i Grabbholms kommun gick av stapeln för en vecka sedan och var egentligen ett ganska onödigt sådant med tanke att varje särskilt kommunfullmäktigemöte kostar kommunen - d v s alla kommunmedborgare - en hel fel pengar. Pengar som alltid kan användas bättre. 
Visserligen har kommunfullmäktigemötena blivit billigare sedan vi ledamöter har fått övergå till att sammanträda hemifrån på distans, varigenom både bilersättningskostnader och kostnader för kaffe och dom heliga smörgåsarna försvunnit. Men fullmäktigeledamöternas sammanträdesarvoden kvarstår och är lika stora även om sammanträdet - som nu detta - klaras på en timme istället för  tre.   

Inget av ärendena var egentligen av någon större vikt, åtminstone inte av besluten att döma och dom hade lika väl kunna anstå till nästa gång. 

   

Det enda ärende som ledde till någon större debatt - som kan lyssnas på HÄR och håller på i fyrtio minuter framåt - gällde kommunens jämställdhetspolicy, där jag föreslog någon slags ”varannan damernas” till ordförandeposterna i styrelser och nämnder. Det var naturligtvis en otänkbar tanke i en så grabbdominerad kommun som vår, så det förslaget blev grundligt nedröstad av företrädarna från alla dom andra partierna utom vårt. Därtill hade de båda SD-grabbsen några konstiga invändningar mot mångfald och jämställdhet mellan könen som väl ingen begrep något av, inte ens dom själva, men debatt blev det i alla fall och rörigt för ordföranden när det skulle tas beslut.    

I övrigt blev det väl bara en interpellation - där jag ställt frågor till kommunalrådet Ilko Corkovic om ljuständnigsceremonin och trängseln på torget fredagen  den 27 november klockan 16 - där Ilko till och med ställde upp och höll tacktal till arrangörerna som förorsakat den onödiga folksamlingen - som ledde till någon sorts diskussion. Den börjar HÄR och pågår några minuter.  Där ”pudlar” Ilko för en gångs skull och medger att han gjorde fel. Med löfte om att något liknande inte ska upprepas under pandemin.  

Precis som fullmäktiges januarisammanträde ställdes in på grund av för få ärenden så borde samma ha skett med detta februarisammanträde.

Vill du se och höra på hela rubbet från det att mötet väl kom igång, så kan du hur som helst klicka HÄR! Mötet pågår drygt en timme.
Det tekniska borde lösas bättre till marsmötet - om det nu behövs något sådant! Kanske det inte finns viktigare att besluta om då än att det kan skjutas på till aprilmötet?
Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar