Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 7 februari 2021

Kyndelsmässodagen

Idag firas Kyndelsmässodagen. Kyndel är ett gammalt ord som betyder ljus. Dagen skulle lika gärna kunna kallas Ljusmässodagen. 
Vid Kyndelsmässodagen menade man förr att halva vintern hade gått. En dag som handlar om hopp och tillit, om ljuset som kommer till oss. Det kan vi höra pastor Tina Lönneborg förklara i Runstens kyrka.
På norra halvan av Öland firas dagen med att man sitter hemma, tänder ett ljus och upplever en fin förinspelad gudstjänst från Runstens kyrka med pastor Tina och tre skönsjungande damer vid ett piano och underbara vyer från Runstensbygden. Cororonasäkrat med bara dessa fyra personer (på bra avstånd från varandra) och någon skicklig fotograf/filmare. Samt kyrkan härligt fylld av levande ljus! 
På södra Öland däremot firar prästerskapet - med avdankade växjöbiskopen Jan-Olof Johansson i spetsen - dagen med att ranta runt mellan kyrkorna och locka dit församlingsbor, ägnat att sprida coronasmitta. Ansvarslöst är ordet. Att tro att man gör en välgärning genom att ”öppna upp” på detta sätt när man står inför en tredje coronavåg - nu med muterat virus - är dummare än dumt! Måtte denna omdömeslöshet inte leda till efterföljd i vår halva av Öland!

Följ med till Runstens kyrka med omnejd HÄR! under tjugo fina minuter, även du som bor på södra Öland! Så här fina gudstjänster borde man kunna fortsätta att ha även efter coronan. Närvaro på distans kan locka fler att vara med framöver. 

Den nya digitala tekniken håller på att utvecklas till ett ljus i allt mörker, ett ljus väl värt en mässa!

Kommentarer

Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka " R 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar