Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 1 mars 2012

Triangeln bromsad


Tidigare i olika sammanhang har jag skrivit om den s k "triangeln" vid Norra vägen i Borgholm. Den marken ägdes en gång i tiden av dåvarande byggnadsnämndens ordförande, kolstadbonden Thorsten Björneke (m), som var en fena på att styra om i den kommunala planeringen så att hans marker - huvudsakligen i Kolstad men även på andra håll i kommunen - blev värdefulla
När det så på 1970-talet blev aktuellt med att dra en ny infartsled från Norra vägen direkt in till Borgholm lades den så att huvuddelen  av Thorsten Björnekes markbit blev liggande som en triangel mellan på en sida den nya infarten till Borgholm, på en annan sida den f d järnvägsbanken mot Köpingsvik (numera sedan länge cykelväg) och på den tredje sidan landsvägen mot Köpingsvik (d v s Norra vägen). Ett strategisk läge som skulle göra marken extra värdefull oavsett köpare. Med Björneke som byggnadsnämndens ordförande fanns det ingen risk att den skulle behöva bli liggande som grönområde i framtiden 
Om detta skrev jag redan på den tiden i min tidning Gräsroten
Än mer attraktiv torde "triangeln" ha blivit när det så småningom blev en rondell i korsningen.  Här skulle trafiken till hela norra Öland sakta in.
Alltsedan 1990-talets början har politikerna i Borgholm i olika omgångar kommit med storstilade planer på bebyggelse i Yttre hamnen och samtidigt haft diverse förslag på vart man då istället skulle kunna förflytta båtklubben, Lantmännen och Beijers byggvaruhandel för att få tillgång till deras mark i hamnområdet. Då har det varit enkelt att lova Lantmännen ny placering uppe vid rondellen på den så kallade "triangeln", ett strategiskt läge ur försäljningssynpunkt.
Nu visar det sig dock att den senaste och nuvarande ägaren till "triangeln" , d v s P O Persson i Kalmar, har tänkt steget länge. Han nöjer sig inte med de intäkter det kan ge att hyra ut till Lantmännen och Beijers. P O Persson vill ha ett större handelscentrum där det - som det nu framkommit - är "planerat och tänkt" att det även ska ske handel med livsmedel. Något som han smugit med i det längsta för att inte väcka motstånd innan allt är klart. Men när han i detaljplanen vill ha 400 parkeringsplatser (vilket är runt tjugo gånger fler än vad Lantmännen och Beijers f n har), så har nog åtskilliga köpmän i Borgholm börjat dra öronen åt sig.
Här är en artikel från Ölandsbladets nätupplaga i december förra året: 

”En kniv i ryggen för handeln”

Publicerad: 7 december 2011
BORGHOLM
– Om förslaget till detaljplan för ”Triangeln” kommer att utföras blir det tyvärr dödsstöten för Borgholms innerstad och dess handlare.
Det anser bokhandlare Johan Ericksson som i en skrivelse till samhällsbyggnadsförvaltningen befarar att ett köpcenter kommer att etablera sig i området.
Detaljplaneförslaget har varit utställt och har granskats och nu fattas bara ett politiskt beslut innan spaden kan sättas i jorden.
Enligt förslaget ska området ge plats för Beijers och Lantmännden, men också för någon form av så kallad sällanköpshandel.
– Hur kan man tro att det inte ska bli ett stort köpcenter då man ska bygga ett stort handelskomplex med 400 parkeringsplatser. De företag som är tänkta att flytta dit har idag cirka 25 platser, säger Johan Ericksson som tror att området kan komma att innehålla en stor matkedja, sportafför, klädaffärer, spelbutik, blomsterhandel, presentbutiker, restauranger, och i förlängningen även Systembolaget.
Men han tvivlar samtidgt på att det finne ett underlag.
– Troligen inte då det är tufft som det är idag för företagen i Borgholm, med sjunkande invånarantal i kommunen och en minskad turism.
Han anser därför att man istället gör vad man sagt från början; flytta Lantmännen och Beijers till Triangeln och inget annat.
– Men fullföljer ni denna detaljplan blir det som sagt kniven i ryggen för handeln i Borgholms centrum, säger Johan Ericksson.
ROLF NILSSON
rolf.nilsson@olandsbladet.se


Den här insändaren kunde man läsa i Ölandsbladet den 24 januari i år:
Triangeln - dödstöten för Borgholms innerstad?

Kommunen har för avsikt att, enligt detaljplaneförslag för Triangeln intill norra infarten, tillåta byggnation med tillhörande minst 400 parkeringsplatser. Bakgrunden, enligt kommunen, var att frigöra yta vid yttre hamnen (Lantmännen och Beijers skulle lämna området för flytt till Triangeln). Enligt hörsägen verkar det inte aktuellt för dessa verksamheter att flytta, så vad är då skälet till denna gigantiska byggnation? Dessutom kanske dessa verksamheter skulle kunna inrymmas i redan befintliga industriområden (Rosenfors och Hammaren)

Om jag förstått det rätt har en entreprenör förvärvat delar av det berörda området för att exploatera hela området så småningom. Det är fantastiskt att det finns entreprenörer som vill satsa i kommunen, men det är kanske riskabelt om kommunen sitter i deras knä. 
Vilken verksamhet ska då etableras i Triangeln om inte Lantmännen och/eller Beijers flyttar dit? Vid kommunfullmäktigemöte för några år sedan var man överens om att detaljhandel ej skulle förekomma. Denna begränsning syns inte alls i de senaste samrådshandlingarna. Återigen enligt hörsägen framkommer att Willys är i åtanke..?? Vad händer med nuvarande butiker i centrala Borgholm och Köpingsvik om fri etablering av detaljhandel tillåts? Ponera att ”entreprenören” lockar över Systembolaget med ett förmånligt hyresavtal – då kan cityföreningen nog läggas ned. Ett avskräckande exempel är utarmningen av handeln på Kvarnholmen i Kalmar, som likt Don Quijote kämpar mot ”kvarnarna” Giraffen och Hansa City. 
Närliggande områden, som exempelvis Dovreviken och Björkviken, har exploaterats de senaste åren, och det har väl inte bidragit till så mycket försköning. Inte heller tycks den diskuterade detaljplanen tillföra något som berikar intrycket av en ”pittoresk småstad”, vilket intryck jag tycker man borde sträva efter från ansvarigt håll. 
Jag vädjar till beslutsfattare att handlägga ärendet med eftertanke och utan skyndsamhet, så att i stället en utförlig diskussion kan genomföras för att klarlägga syftet med en exploatering av området.

Pia Olsson
Furuhäl
l

Helt nyligen fick Stefan Olof Lundgren och jag nys om att P O Persson och kommunens "byggnadschef" Göran Borgö ville ändra detaljplaneförslaget för Triangeln för att uttryckligen tillåta handel med livsmedel, vilket föranledde oss att omedelbart författa följande insändare som publicerades i Ölandsbladet i tisdags:
Triangeln i avslöjad dager
Vid Samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde den 25 januari beslutade nämnden att föreslå kommunfullmäktige att anta den föreslagna detaljplanen för området Triangeln vid rondellen vid Borgholms norra utfart för handelsändamål, dock INTE för livsmedelshandel.
Detaljplaneförslaget som bland annat innehåller 400 kundparkeringsplatser hade då varit utställd till beskådan för allmänheten och väckt mycket oro, inte minst bland köpmän och handlare inne i  staden. Att INTE tillåta livsmedelshandel i Triangeln (som det till och med röstades om i nämnden) får väl därför ses som en tydlig politisk markering.
Knappt hade protokollet hunnit bli utskrivet och justerat förrän andra krafter satte igång att verka. Ägaren till Triangeln - P O Persson i Kalmar – undertecknade nu den 21 februari en avsiktsförklaring, där det avslöjas att ”det inom fastigheten är planerat och tänkt” att – just det – handel med livsmedel ”ska kunna utvecklas och etableras”.
Som hand i handske vill nu förvaltningschefen Göran Borgö att Samhällsbyggnadsnämnden ska ändra sitt beslut med några små ”redaktionella ändringar”, som han uttrycker det i en skrivelse till nämnden, så att livsmedelshandel tillåts på Triangeln. I sin motivering till nämnden skriver Göran Borgö bl a ”För att Triangeln ska bli attraktivt är det nödvändigt att göra det möjligt med en livsmedelshandel”. Vems ärenden går egentligen Göran Borgö?
Vidare påstår Borgö bl a att ”Kommunens långsträckta form medför att vi måste godta att serviceutbudet är koncentrerat till ett begränsat antal orter”. Därmed verkar han mer eller mindre vilja dödförklara lanthandeln.
Bevare oss väl för Borgös samhällsutveckling och de ”redaktionella ändringar” han vill föreslå!
Detta kommer upp på Samhällsbyggnadsnämndens nästa möte som är på självaste skottdagen den 29 februari!
Inom Nya Ölandspartiet vill vi värna om det rikt varierade småskaliga affärslivet i Borgholms innerstad och att borgholmsborna har flera livsmedelsbutiker att välja emellan. Vi vill också värna om lanthandel och övrigt serviceutbud i kommunens mindre orter.
Vi tycker inte att det överhuvudtaget behövs något ”handelscentrum” vid rondellen.
Det finns plats för både Lantmännen och Beijers på Borgholms befintliga industriområden ifall dom behöver flytta. Triangeln vid rondellen skulle kunna bli ett bra bostadsområde istället, uppstyrt för åretruntboende och med särskild inriktning på att tillhandahålla bostäder för unga som vill ha en egen bostad.

Per Lublin (Öp)
Stefan Olof Lundgren (Öp), ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden

Igår träffades Samhällsbyggnadsnämnden och beslutade då att återremittera ärendet. En from förhoppning är att det inte blir något handelscentrum alls i "triangeln", ett sånt kan vi klara oss förutan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar