Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 20 mars 2012

Att styra genom chefstjänstemän är långt ifrån demokrati


Idag finns en utmärkt ledarartikel i Ölandsbladet som är högst läsvärd  både för politiker och allmänhet. Du kan se den om Du klickar här!
Bakgrunden till den stärkta ställningen för kommunens chefstjänstemän, som ledaren vill varna för, har nog sin grund i att kommunalrådet Lisbeth Lennartsson ser sin ställning hotad, sedan moderaterna och socialdemokraterna alltmer verkar ha funnit varandra i hur kommunen bäst skall styras. Kommer dom bara helt överens kan Lisbeth Lennartsson vara bortsopad från kommunalrådsstolen inom loppet av någon eller några veckor
Vid förändrad majoritet får kommunfullmäktige nämligen välja nya personer till ordförande i kommunstyrelse och nämnder och då lär nog både Lisbeth Lennartsson (c) och ordföranden i Borgholm Energi, Stig Bertilsson (c), få tacka för sig. Följda av kanske fler centerpartister med ordförandeuppdrag.
Det verkar som om Lennartssonskan därför i ett djärvt utspel nu förlitar sig på chefstjänstemännens lojalitet när hon med stöd av en svag kommunfullmäktigeordförande lyckats trixa igenom att alla motioner ska passera dessa tjänstemän för yttrande och förslag, en nyordning som inte har det minsta stöd i kommunallagen och som i praktiken innebär att för kommunalrådet hotfulla motioner (där hon riskerar att bli nedröstad) kan läggas i långbänk så länge.
Nyordningen har införts smygvägen och innebär att en väsentlig del av makten överförs från de folkvalda politikerna i kommunfullmäktige till chefstjänstemännen, som Lisbeth Lennartsson i sin tur hoppas kunna styra över. 
Ska kommunfullmäktige i Borgholm bli lika maktlös under Lisbeth Lennartsson och chefstänstemännen som den ryska duman under Vladimir Putin?
Man kan ju börja undra.
Dags att peta Lennartsonskan och få bort centerstyret i Borgholm! Samt att återställa ordningen med hur kommunfullmäktigeledamöternas motioner ska hanteras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar