Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 6 mars 2012

Bevare oss för att behöva bli kalmariter!


Den senaste tiden har det torgförts någon slags vansinnig idé om att Borgholms och Mörbylånga kommuner samt ett antal kommuner på fastlandssidan skulle slås ihop med Kalmar kommun till ett slags Stor-Kalmar. Idén kommer inte oväntat från Borgholms politiske tokstolle nummer ett, Eddie Forsman, men dessutom från hans s-märkte politikerkollega i Emmaboda, Markus Lund. Att Eddie Forsman (m) är för kommunal stordrift och ingen anhängare av närdemokrati har vi sett åtskilliga exempelpel på genom åren. Vad Markus Lund kan ha för politiska bevekelsegrunder i detta sammanhang må däremot vara osagt.

Kalmar Läns Tidning tar i det näst senaste numret (nr 6) upp frågan på ledarplats. "Kalmarinfluerad kommunmassaker" är rubriken. Man nämner att
" Cyniker framhåller som en "fördel" med större kommuner och regioner att det blir blir lättare att fatta obekväma beslut ju längre bort från medborgarna de fattas. Men samtidigt ökar medborgarnas frustration. Gatukravaller är en av de resulterande ultimata protestformerna. "
Ledaren slutar med:
" Små kommuner och regioner är enligt vår uppfattning en bra modell för utveckling. Förslaget att bilda ett Storkalmar bör hamna i papperskorgen i de sex kommunerna. "
Av någon anledning råkade det bli just i Ölandsbladet som dessa storkommunstokerier först kom att bli bekantgjorda. Tidningens gamle legendariske chefredaktör, Sven-Erik Sjöholm, som hatade och föraktade allt vad kalmaritiskt var, skulle vända sig sjufalt i sin grav om han skulle ha en aning om det här.

Och inte nog med att herrar Forsman och Lund har kommit på detta tok, dom har också lyckats lura regionförbundet att med våra skattepengar bekosta en konsult som ska utreda fördelar med långtgående samarbete mellan kommunerna på båda sidor Kalmarsund, med slutligt syfte att ingå i en enda jättelik Kalmar kommun. Vad kostar den konsulten? För någonting som vi inte har bett om!

Det finns mycket fint och trevligt i Kalmar: Hamnkaféet, Lotsutkiken och Kullzénska gården för att bara ta några exempel. Den spännande stadsvallen, den intressanta 1600-talsbebyggelsen på Kvarnholmen ocvh kanske t o m det ruskiga Slottet för att ta några andra, Eller varför inte Gamla Stan, Kattrumpan, Ängö och resterna av Malmen?

Men bevare oss väl för att vi som bor på Öland plötsligt skulle bli kalmariter, bosatta i betydelselösa utkanter av Stor-Kalmars kommun!

2 kommentarer:

  1. Markus Lund (S) är kommunalråd i NYBRO kommun, dit han återkommit efter ett misslyckande i det verkliga livet som företagare. Han tog pension vid lite över fyrtio års ålder. Den använde han som fallskärm vid sitt "företagande". M.a.o., en nolla! Politikers arvoden betalad ju med skattemedel.

    SvaraRadera
  2. Ja tänk så lite jag vet om det småländska inlandet och vilka som är kommunalråd i de olika smålandskommunerna. Bra att jag blev rättad.

    Jag vet i alla fall att Nybro har varit stad (men är inte så gammal) och att Emmaboda på sin tid var köping. Båda kom till som järnvägsknutar.

    Politiska nollor finns det för övrigt gott om. Alla har dom det gemensamt att dom lever - vanligtvis med på tok för för höga arvoden - på medborgarnas skattemedel. I Borgholm har vi t ex landets högst avlönade undersköterska, som inte ens arbetar som undersköterska längre. Istället är hon kommunalråd. Hon gjorde säkerligen mer nytta när hon arbetade som undersköterska men då hade hon inte ens hälften så mycket i lön som hon nu tar ut från kommunen! Visst är det konstigt.

    SvaraRadera