Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 27 mars 2012

Kommunens tjänstemän ute och cyklar


Något att glassa fram på stan med?

Nu ska kommunens tjänstemän cykla omkring på elcyklar ute på stan istället för att använda apostlahästarna när dom ska förflytta sig emellan två byggnader. Tio elcyklar har för skattemedel inhandlats till Borgholms kommun och lottats ut mellan olika förvaltningar. Så nu ska det tydligen åkas elcykel mellan stadshuset och konditoriet! Glassigt värre!

Man skyller inköpet av de jämförelsevis dyra cyklarna på klimatskäl. Men för den höge farao, ska man vara klimatsmart och cykla, så ska man väl nöja sig med en vanlig trampcykel (som dessutom är betydligt billigare i inköp!)? Elektriciteten till at ladda upp elcykelns batteri är ju också energi som kan påverka klimatet. En del elektricitet kommer ju faktiskt t.ex. från kolkraft, och den elektricitet som finns i våra ledningar är trots allt en blandning från de olika energikällor som finns, hur grön man än försöker låtsas att den är.

"-Varför kan kommunens tjänstemän inte använda sig av vanliga trampcyklar eller rent av gå till fots när dom ska förflytta sig inne i stan?" Den frågan ställer jag till den tjänsteman som ansvarat för inköpen, och som ser ut som om han gärna skulle vilja köpa in tio elcyklar till!

Då får jag till svar att det är bättre att dom åker elcykel än att dom tar kommunens tjänstebilar för att förflytta sig ett par kvarter, "eftersom det går åt så mycket bränsle för att starta en kall motor"!

Nej nu går skam på torra land! Jag kunde väl inte tro att kommunens tjänstemän använder sig av kommunens leasade bilar för att förflytta sig inom Borgholms stadskärna! Ett sådant oskick får inte förekomma och borde med det snaraste stoppas! Det är alldeles uppenbart att kommunens bilpark måste ses över och antalet inleasade bilar minskas!

Här går det nog att spara en hel del pengar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar