Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 9 november 2018

Jämnt skägg bland politikerna

I mitt inlägg här på bloggen i måndags skrev jag angående politikernas lekstuga på Ekerum igår:
Att en storkommun - med högre arvoden och andra politikerfördelar - ter sig lockande för politikerna råder det väl inget tvivel om och det behövs det väl knappast några mentometerar för att ha klart för sig. 
Lockande jovisst, men ändå var det många som föredrog bättre samarbete mellan kommunerna än en sammanslagning. Faktiskt blev det jämnt skägg när det digitala "mentimetertryckandet" kom igång efter ett par timmars gruppdiskussioner vid borden. 49 % var för ett ökat samarbete mellan kommunerna och 51 % var för en sammanslagning av dem. När både dom folkvalda politikerna i båda kommunerna och kommunchefer och andra närvarande tjänstemän hade fått trycka. 

Jämnt skägg?
Det här var nog inte vad dagens regissör "Porrsurfarn" Carlsson hade tänkt sig när han planerat den här föreställningen. Han hade antagligen räknat med att kunna kamma hem en klar och överväldigande majoritet för sammanslagningsalternativet.
    
Inte vad han räknat med? 
Noll procent blev det däremot för förslaget att allt bara skulle fortsätta som det är nu. 
När det därefter skulle "röstas" om frågan skulle gå till folkomröstning eller inte blev det mera rörigt, särskilt som mentimeteranordningen slutade att fungera så att det istället blev handuppräckningar. De flesta tyckte väl - så även jag - att man inte kan slå ihop kommunerna utan att först ha en folkomröstning. 
Men en annan sak är: 
Ska man verkligen ha en folkomröstning när inte ens politikerna är fullt övertygade om att en sammanslagning vore det bästa? 
Det är frågan.
Det borde finnas viktigare saker för ansvarsfulla politiker i båda ölandskommunerna att ägna tid och kraft åt, utmaningar som berör våra medborgare betydligt mer. Äldreomsorg, kommunal service på landsbygden, få våra utflyttade unga att vilja - och kunna - flytta tillbaka och låta sina barn växa upp på Öland. Bara för att nämna några exempel. 
Så en helt annan fråga. Var skulle en sammanslagen kommun isåfall ha sitt säte? I Borgholm eller Färjestaden? Det blev handuppräckning bland alla i lokalen och där fick Borgholm se sig ordentligt besegrat av Färjestaden. Men det var ju väntat.
Själv var jag där för att kolla upp vad som hände och så att ni bloggläsare skulle få veta lite eftersom det det var ett möte dit allmänheten inte var inbjudna utan bara kommunfullmäktigepolitiker. 
Och så lite från bordsdiskussionerna. Vi cirka sjuttio kommunfullmäktigeledamöter hade placerats kring ett antal stora bord, vart och ett med en tjänsteman som sekreterare som skulle försöka sammanfatta hur efter diskussion besvarat en antal frågor. Vid mitt bord var det förre kommunalrådet i Mörbyånga kommun - Henrik Yngvesson (M) - som självutnämnd ledde samtalen och "kommunchefen" från samma kommun Ann Willsund som fick vara "sekreterare". 
Då vi skulle besvara frågan om vilka som var våra fem viktigaste utmaningar på Öland och jag nämnde äldreomsorgen som en av dessa, så kom Henrik Yngvesson snabbt på vad han väl tyckte var en fiffig och rolig lösning på äldreomsorgen: - "Bungyjump utan rep på Ölandsbron!" 
Ja så sa han faktiskt!
Bungyjump - Henriks "lösning"
(Bild: Wikipedia)
Även som före detta kommunalråd bör man nog tänka på vad man säger! 
Sedan skulle vi vid varje bord diskutera var någonstans som en eventuellt sammanslagen kommun skulle ha sitt säte - något som alla kommer måste ha. 
Därvid uttryckte den mer välartikulerade unge kristdemokraten Eric Dicksson vid vårt bord - liksom Henrik även han färjestadsbo - att vi raskt borde "slita av oss plåstret" och redan från början "samla allting" i den nya kommunens huvudort Färjestaden och "sen får folk finna sig i det"! En sann demokrat hade talat, ursäkta ironin!
Ja det är ju det som är så skrämmande med en sammanslagning. Öland skulle bli någon slags förortskommun till Kalmar, med det mesta koncentrerat till Färjestaden och med resten i olika grad - allt beroende på avståndet - under långsam avveckling och endast vid liv under sommaren.

Tyckt och tänkt av 
Per Lublin

PS. Dagens muntra skratt kom redan under inledningen, då var och en vid bord efter bord fick en handmikrofon att presentera sig med och skicka vidare till bästa. Man skulle presentera sig med namn, parti och kommun. Vid ett av borden satt det flera från grannkommunen på rad som därför alla avlutade med att säga "Mörbylånga kommun". Därefter satt i raden kommunfullmäktiges ordförande i Borgholm Eva-Lena Israelsson, som råkade säga "Eva-Lena Israelsson, socialdemokraterna, Mörbylånga kommun". 
Tänk att så lite kunde roa så många! 
Det är mindre roligt när hon som ordförande rör till det mesta som går att röra till i kommunfullmäktige. 
Plats för kommentarer
                                                       
Relaterat inlägg:  "Porrsurfarn" i farten - måndag 5 november 2018

Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

1 kommentar:

  1. Färjestaden - är en liten förort till Kalmar eller Borgholm, bara att välja. Men visst, - man kan ju stoltsera med "Ölands Spökstad". När det gäller turismen och dess utveckling har iallafall jag ännu inte sett några engagemang från Mörbylånga Kommun vilket är en orsak som gör mig tveksam till en sammanslagning. Tycker man dessutom att våra äldre ska hoppa från bron som ett tack för det Öland man en gång varit med och byggt upp då bör man nog tänka efter en stund med vad man håller på med.

    SvaraRadera