Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 14 november 2018

Beslut med långsiktighet eller hattande fram och tillbaka i all evinnerlighet? Beslutad upprustning av Åkerboskolan i fara!

Att vi har fått en ny kommunledning, det märks! 
Där kommunalrådet Ilko Corkovic (S) har lyckats få Dåtid Ölands Sofie Loirendal utbytt mot den nye centerledaren Staffan Larsson. Vilket ur Ilkos synpunkt är en fördel eftersom Loirendalskan hade börjat tröttna på att gå i Ilkos ledband och börjat att alltmer göra gemensam sak med Marcel van Luijn (M), varigenom Ilko tappat greppet om kommunledningen. Så långt kan jag förstå Ilko.
Sofie plus Marcel mot Ilko blev ju faktiskt två mot en.
Ilko och hans sossar har nu istället fått centern i sitt ledband genom att erbjuda dem diverse fin topp-positioner i kommunen och i Borgholm Energi. 
Allt för maktens skull. 
Nu när det istället har blivit Ilko plus Staffan mot Marcel så kommer Ilko alltid att vinna med 2 - 1 när det uppstår delade meningar om något.
Frågan är dock om inte Ilko har gått lite för långt för maktens skull. Ty han har glömt bort väljarna, d v s hur väljarna har röstat. 
För att kunna bli maktfullkomlig i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har Ilko efter valet köpt upp det lilla Vänsterpartiet genom att ge detta parti platser i både kommunstyrelsen och samtliga nämnder och t o m en ordförandepost i ett utskott - förutom styrelsepost i Borgholm Energi - trots att Vänsterpartiet vid valet i september med nöd och näppe ens kom in i kommunfullmäktige, d v s var ytterst nära att helt och hållet halka ur kommunpolitiken. 
Väljarna i Borgholms kommun har inte gett det minsta stöd för att dom f d kommunisterna skulle ha några platser i några nämnder alls - ändå har Ilko frikostigt givit dem platser överallt. Det är sannerligen inte att respektera väljarna det minsta.
Favörerna för de före detta kommunisterna har skett på bekostnad av respekten för dom betydligt fler väljare som vid valet i september faktiskt röstade på Ölandspartiet - som varken medgavs någon representation i vare sig kommunstyrelse eller nämnder.



Som väl dom flesta vid här laget vet har det sedan länge funnits kommunfullmäktigebeslut att rusta upp Åkerboskolan. Pengar har funnits i olika budgetar men ingenting har hänt. 
I våras försökte Ilko av oklar anledning på ett kuppartat sätt i kommunstyrelsen få igenom ett beslut att istället bygga nytt och riva den gamla skolan, något som mycket kom att lukta valfläsk och som skulle kosta så mycket pengar att det var lätt att misstänka att det aldrig skulle bli av. Och därmed inte heller den beslutade upprustningen. Trots att Ilko fick stöd av centern så misslyckades kuppen och förslaget blev nedröstat av oss övriga i kommunstyrelsen med röstsiffrorna 6 - 5. Beslutet blev istället att sätta fart och komma igång med upprustningen på ett sätt som möjliggjorde även för lokala entreprenörer att vara med. 
Ilko lovade då att respektera kommunstyrelsens beslut oavsett hur situationen skulle se ut efter valet. Samt se till att upprustningen snarast skulle komma igång. 
Och om jag inte minns alldeles fel har Ilko även under valrörelsen lovat att stå fast vid detta även om det skulle bli ändrade majoritetsförhållanden efter valet. 
Även Staffan Larsson har före valet lovat att inte riva upp beslutet om renoveringen av Åkerboskolan.
Men se lova är en sak och hålla är något helt annat. Igår hade den nya kommunledningstrion sitt andra möte och då kom det upp en motion från vänsterpartisten Leo Larsson från i somras om att "frågan om Åkerboskolans ombyggnad eller nybyggnad ska tas upp och beslutas i kommunfullmäktige", varvid kommunfullmäktige skulle kunna riva upp tidigare beslut om upprustning och istället besluta att ersätta Åkerboskolan med en helt nu skola. Alltså vrida alltihopa tillbaka till start med ytterligare långbänk att vänta. 
Och tillsammans har Ilko och Staffan (två mot den tredje - Marcel) igår drivit igenom att man från kommunledningens sida nu föreslår den nya kommunstyrelsen (där s + c + v har majoritet med 6 - 5) att föreslå kommunfullmäktige (där s + c + v har majoritet med 18 - 17) att bifalla Leos (om det nu är hans?) motion. Vilket innebär att vi kommer att vara tillbaka på ruta ett.
Är det här rätt sätt att bedriva att politik?! Där den egna prestigen får gå före långsiktighet och respekt för vad som redan sedan länge har beslutats. Och vad var löftena som Ilko kom med redan efter kommunstyrelsebeslutet i våras egentligen värda? Och vad är Staffan Larssons löfte värt?
      Relaterade inlägg:
Respektlöst hanterat kommunstyrelsemöte med misslyckat kuppförsök kring Åkerboskolan - torsdag den 26 april 2018 
Slaget om Åkerboskolan idag kl 10 - tisdag 29 maj 2018 
Sunda förnuftet segrade om Åkerboskolan med röstsiffrorna 6 - 5. Igår vanns slaget! - torsdag 30 maj 2018 
Upprustningen av Åkerboskolan kan äntligen komma igång - torsdag 31 maj 2018 
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar