Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 13 november 2018

Om ett kommunalråd utan själ och om konstnärinnan Lotte Laserstein

Det blev publikrekord på biblioteket i lördags då Per Ekströmsällskapet hade bjudit in till en eftermiddag om Lotte Laserstein (1898 - 1993) - den tyskjudiska konstnärinnan som flydde till Sverige något år före andra världskrigets utbrott och som sedan kom att bli bosatt i Kalmar fram till till sin död. Men som också kom att bli sommarölänning i Strandtorpshage från och med 1952. 
Att Lotte Lasersteins tavlor numera kan säljas för mångmiljonbelopp när de någon gång kommer ut på öppna marknaden men även hennes anknytning till Öland - där hon var flitig med pensel och staffli till långt in på ålderdomen - bidrog säkert till lördagseftermiddagens stora tillströmning till biblioteket i Borgholm.  
Sällskapets ordförande Ulf Abel och Kalmars konstmuseums Fred Johansson och Sara Hemmingsson hade mycket att berätta om hennes konstnärsskap, men man hade gärna velat veta lite mer om hennes verksamhet på Öland och hennes liv i Strandtorpshage. Desto mer blev det istället om hennes tillvaro i Kalmar där hon i början av sin svenska levnadsbana hade porträtterat av landshövdingen Ruben Wagnsson. 
När dåvarande kommunalrådet Ivar Nilsson i Borgholm ville låta avporträttera sig för att för all framtid pryda en vägg i Borgholms stadshus föll hans val av konstnär just på Lotte Laserstein - som han tidigare hade lärt känna genom att han hjälpt henne med att få busshållplatsen vid Strandtorpshage flyttad till en för henne lämpligare placering.
Lotte Laserstein har dock senare berättat att hon inte blev nöjd med resultatet, ty hon hade inte lyckats hitta någon själ hos kommunalrådet. Detta fick vi höra under denna minnesrika eftermiddag samtidigt som tavlan hade plockats fram och kunde förevisas. 
Utan själ målad av Lotte Laserstein

Publikrekord ...

... på biblioteket
Lotte Laserstein överlevde Ivar Nilsson med nästan tre år - och när Lotte gick ur tiden var tavlan med Ivar Nilsson redan undanplockad och inställd i något kommunalt förråd. Därefter kom istället uppförstorade fotografier på Ivar och hans efterträdare hänga hedersamt placerade på en vägg inne i Stadshuset under ett antal år. 
Om Ivar Nilsson under sin livstid saknade själ, så har han kanske ändå fått bli en osalig ande som nu plågas och svär förbannelse över att hans en gång så mäktiga centerparti i Borgholm - som t o m till slut kom att få bli värd för Centerns riksstämma - nu har degraderat sig självt till ett underordnat stödparti åt sossarna i vår kommun!
Foto: Per Lublin
Kommentarer 
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar