Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 18 juni 2010

Fega politiker vill inte svara vid Allmänhetens frågestund



Det är trist - för att inte rent ut säga fegt - att en del politiker som får frågor vid Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige undviker att svara och istället låter en tjänsteman (vederbörande förvaltningschef) få svara.

Som t ex Jan Erici (m) - som inte bara är ordförande i kommunfullmäktige utan även i miljö- och byggnadsnämnden. När han under Allmänhetens frågestund i måndags fick frågor som gällde miljö- och byggnadsnämndens område hörde man honom mumla
" - Ska jag svara på det? Det är inte lätt...", och så lät han istället miljö- och byggförvaltningens chefstjänsteman Göran Borgö få svara.

Eller Stig Bertilsson (c) - som är styrelseordförande i kommunägda bolaget Borgholm Energi och som hukade i bänken och lät bolagets VD Benny Wennberg svara istället för att svara själv när det kom frågor som gällde Borgholm Energi och dess verksamheter.

Folk som kommer till Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige vill naturligtvis få veta var politikerna står i olika frågor, särskilt under ett valår, och är kanske inte lika intresserade av att veta vad tjänstemännen tycker. Tjänstemännen är inte lika lätta att byta ut genom att rösta i valet.

För närvarande är reglerna vid Allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige utformade så att bara ordförandena i dom olika nämnderna och styrelselserna samt vissa tjänstemän får svara, inga andra. Reglerna borde ändras så att även politiker från olika partier kan få svara om de blir tillfrågade. Den som frågar kan ju vilja veta var politiker från olika partier står i en viss fråga och hur dom har agerat. Däremot finns det ingen anledning att politiker ska kunna slippa genom att låta tjänstemän få svara, så detta borde också ändras.

Dessutom borde varje kommunfullmäktigemöte inledas med Allmänhetens frågestund och inte som nu bara vid något enstaka tillfälle om året!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar