Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 23 juni 2010

Så fick äldreomsorgen välbehövlig påplussning till sin personalbudget ...


Ibland kan det löna sig att motionera (d v s skriva förslag till kommunfullmäktige), även om man inte alltid får bifall på sin motion. Så t ex i vintras när det i en intervju i Ölandsbladet (den 30 januari) med socialchef Lisa Källén framkom hur katastrofalt illa det var ställt med äldreomsorgens personalbudget och att det saknades minst fem miljoner kronor för att äldreomsorgen skulle fungera även i år. Samma dag kunde man läsa i en annan tidning hur kommunalrådet Lisbeth Lennartsson skröt med att det var åtta miljoner i överskott i den kommunala kassan.

"- Så bra", skrev jag då i en motion, "då är det bara att överföra överskottet dit det mest behövs. Jag föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att plussa på äldreomsorgens personalbudget för i år med fem miljoner".

Därmed var det bara för kommunledningen att skynda sig att ge äldreomsorgen vad den behövde innan min motion måste behandlas. Och i början av maj kunde kommunfullmäktige på förslag av kommunstyrelsen besluta att socialförvaltningen skulle få fem miljoner, varav fyra till äldreomsorgen. En viss prutning om man så vill, men ändå.

Sedan hade man kanske tänkt avslå min motion (som skulle upp till behandling nu vid kommunfullmäktiges junimöte), men efter socialchefens tuffa agerande mot slutet av maj valde kommunstyrelsen istället föreslå kommunfullmäktige att min motion (med dom fem extramiljonerna öronmärkta för äldreomsorgens personalbudget) skulle "anses bifallen bifallen med hänvisning till kommunfullmäktiges beslut 2010-05-03 § 48 att bevilja socialnämnden 5,0 mkr i tillläggsbudget för år 2010". Och när kommunfullmäktige i måndags i förra veckan enhälligt beslutade så, så kan detta ju endast innebära att dom fem extramiljonerna nu är garanterade för äldreomsorgens personalbudget och inget annat! Det satt lite hårt åt, men ändå.

Sen är det bara att hoppas att pengarna ska räcka, för det är oerhört viktigt att bemanningen inom äldreomsorgen verkligen kan upprätthållas. Dom fem miljonerna "extra" var ju enligt socialchefen ett minimum, eftersom verksamheten var klart underbudgeterad i kommunens budget för i år. Det blir fler äldre i kommunen som behöver äldreomsorg, men det verkar det som att kommunledningen har haft svårt att ta till sig. Det verkar i alla fall inte vara något som man har planerat för.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar