Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 12 juni 2010

Innehållsrikt kommunfullmäktigemöte med allmänhetens frågestund på måndag


På måndag kväll samlas kommunfullmäktige till möte med frågestund för allmänheten i Folkets hus i Borgholm.

Vid frågestunden är det ordförandena i kommunstyrelsen och dom olika nämnderna samt chefstjänstemännen för dom olika förvaltningarna som ska svara på allmänhetens frågor. Vi folkvalda fullmäktigeledamöter i övrigt får hålla tyst under frågestunden.

Efteråt frågestunden är det dags kommunfullmäktigeledamöterna att diskutera och besluta med allmänheten som publik. Vad som det ska beslutas om framgår av kallelsen som Du ser om Du klickar här!

Kallelsen börjar med en lista över dom olika ärendena med sidhänvisning. Skrållar man sen till dom sidorna som det hänvisas till för ett visst ärende så får man läsa dem i baklänges ordning, för på den sista av sidorna står själva ärendet står, t ex själva motionen (en ledamots förslag), och på dom första sidorna står hur ärendet hittills hanterats och hur kommunstyrelsen till slut vill att kommunfullmäktige ska besluta. Knepigt, men ganska snart lär man sig hur man läser handlingarna.


Ibland - fast långt ifrån alltid - kan debatten i kommunfullmäktige bli nog så spännande.

Ett besök på ett kommunfullmäktigesammanträde kan också vara lärorikt för den som är osäker på hur han eller hon ska rösta när det gäller kommunalvalet.

Och nu på måndag kväll - vid det sista kommunfullmäktigemötet före sommaruppehållet - ska bland annat avgöras om gymnastikhallarna vid Bödaskolan och Södviksskolan (som varit stängda sedan den senare ogiltigförklarade skolnedläggningen) ska öppnas igen för föreningar som vill ha verksamheter där, om kommunen ska verka för att systembutiken i Löttorp blir öppen året runt, om antagande av riktlinjer för att få både bättre och mer närproducerad mat vid kommunens skolor och äldreboenden och i hemskicken till pensionärer, om ifall alla som fyllt åttiofem år ska ha automatisk rätt till färdtjänst, om påplussning av medel till äldreomsorgen samt om besparingar i form av utträde ur Regionförbundet, avskaffande av den gemensamma näringslivsorganisationen med Ölands Näringslivskontor och minskning av det kommunala partistödet när det inte är valår.

Måndagskvällen avslutas med besked om hur det ska bli med ungdomarnas försvunna skateboardramp i Borgholm, det skandalösa kaffeavdraget på lönen för Ölandslego:s anställda som har 55:- om dagen i lön, hur Borgholm Energi har annonserat ut sina vikariattjänster och vilka rutiner som införts i hemtjänsten efter en skandal i julas och - inte minst - ska Lisbeth Lennartsson redogöra för sitt ansvar för att de öländska skattebetalarna nu sitter kvar med borgensansvaret för ÖTAB:s låneskulder efter försäljningen av ÖTAB.

Mötet börjar klockan 19.00 och lär nog hålla på till ganska sent på kvällen. Publiken bjuds på kaffe och mackor och får se och höra hur de olika ledamöterna röstar till dom olika förslagen. Det kan vara nog så intressant att veta inför valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar