Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 23 januari 2015

Äntligen blev beredningen för landsbygdsutvecklingen på norra Öland tillsatt - om än en gubbig grupp!

Mot slutet blev det riktigt uppsluppet när kommunfullmäktige skulle tillsätta den fullmäktigeberedning som man  redan hösten 2011 beslutade att det skulle tillsättas och som skulle ägna sig åt landsbygds- och befolkningsutvecklingen på norra Öland. Något högst angeläget att ta tag i. 
Inget hade dock under dessa snart fyra år hänt mer än att dåvarande Lisbeth Lennartsson (c) i början av 2013 drev igenom att man skulle avvakta ytterligare med tillsättandet - samt att istället för att beredningen skulle bestå av en ledamot från varje parti, så skulle större partier ha fler deltagare i beredningen och mindre partier kunna hamna helt utanför.
När nu beredningen äntligen skulle tillsättas och kunna komma igång och vårt nya kommunalråd Ilko Corkovic (s) - trots att han företräder det största partiet - föreslog beredningen skulle bestå av en ledamot från varje parti, så opponerade sig Stig Bertilsson (c) häftigt. 
Som tur var har centern inte längre något att säga till om och fullmäktigeberedningen blev som en sådan rimligen ska vara för att kunna fungera som det är tänkt:
  • En ledamot från vart och ett av partierna i kommunfullmäktige. Samt en ersättare från varje parti. 
Följande utsågs som ledamöter i beredningen: 
Ilko Corkovic för Socialdemokaterna
Tomas Lind för Framtid Öland 
Carl Malgerud för Moderaterna 
Mats Karlsson för Centerpartiet 
Arne Sjögren för Kristdemokraterna 
Kjell Ivar Karlsson för Sverigedemokraterna 
Bertil Lundgren för Miljöpartiet..
Lars Erik Larsson för Vänsterpartiet 
och jag själv för nya Ölandspartiet 
Någon påpekade efteråt att det blev ju bara gubbar, varpå Eddie Forsman (m) svarade att: 
- Vi har ju Carl, han är så nära en kvinna man kan komma! 
- Det här ska du få för, väste Carl Malgerud från bänken intill! *
Jämställdheten bättrades dock något av att av ersättarna blev åtminstone fyra kvinnor. På förslag av en av dem, Sofie Gustafsson Fohlin (s), och för att det ska bli "lite kvinnlig fägring" som hon uttryckte det, så kommer ersättarna alltid ha närvarorätt när beredningen träffas. 
Beredningen ska vara klar med sina förslag till kommunfullmäktige senast den 30 september.
Låt oss nu hoppas att det äntligen händer något! Det är verkligen på tiden för klockan är fem i tolv!

*) Fotnot: Det inte längre interna moderata kivandet fortsatte efter att mötet var slut, då det efterlystes ägaren till en upphittad rosa mobiltelefon. - Det måste vara Carls, envisades Eddie med. Är Eddie månne sur för att inte han fick vara med i fullmäktigeberedningen? 
 Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar