Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 18 januari 2015

.

Opinionsledaren:

Glöm gamla surdegar och tänk nytt!


Att vår kommun skulle få ett så katastrofalt dåligt betyg från medborgarna som i SCB-undersökningen som var gjord EFTER valet var värre än man kunnat ana. Medborgarna borde rimligen med anledning av valresulatet ha varit förväntansfulla och kunnat hoppas på utlovade förändringar, kan man tycka.
  
Men det har dessvärre inte blivit så mycket av de förändringar som man hade hoppats på trots att det snart har gått hundra dagar sedan maktskiftet.
  
I en kommentar till Ölandsbladet säger Ilko Corkovic bl a:
  
- Det finns en hel del att göra. Den första tiden har gått åt till att lösa gamla surdegar, vi har fått ärva en del frågor som inte varit lösta och därmed tappat fart. Men snart kan vi gå på offensiven Det viktiga är att ta resultatet på allvar och se till att göra det kommunen kan göra än bättre.
  
Det vill nog till. Istället för att skylla på gamla degar.
  • Stadshuset är fortfarande en tillsluten borg dit medborgarna inte har fritt tillträde, trots att det utlovades annat när dom nya trädde till. 
  • Beslutsfattandet handlar fortfarande mycket om politisk prestige. Även om det nu är andra partigrupper än tidigare som styr, så fattas de verkliga besluten i dom slutna rummen och den utlovade medborgardialogen har hittills uteblivit.
  • Medborgarnas inflytande är hittills lika med noll och några medborgarpaneler har vi ännu inte sett röken av.
  • Ingen har ännu frågat vad medborgarna tycker i frågor som engagerar.
  • Man har ännu inte öppnat upp kommunstyrelse- och nämndsammanträdena med något så enkelt som webbsändningar i kommunens regi, trots att kostnaden skulle vara högst försumbar. Hela den utrustningen som behövs för att bra sätt kunna direktsända från sammanträdena från var dom än hålls - och som inte mer kunskaper för att sköta mer än att kunna trycka på en knapp - skulle inte kosta mer än fikat till ett enda kommunfullmäktigesammanträde.
Bara för att nämna NÅGRA punkter.
   
Gamla degar som inte är bra kan man faktiskt kassera. Istället för att älta dem vidare.
  
Varför fortsätta att älta den försäljning av Runstens skola, som lyckligtvis inte har skett, istället för att snarast komma igång med upprustningen av den till ny förskola?
  
Varför fortsätta i dom gamla ullstrumporna med att för pengar som kunde användas så mycket bättre börja bygga om den nedlagda vårdcentralen till nya kontorslokaler åt utbildnings- och socialförvaltningen? Är det inte bättre att satsa på själva verksamheterna och investera där istället? Är inte vård- och omsorgspersonalens och lärarnas ofta eftersatta arbetsmiljö - och därmed även äldreboendena och skolorna - viktigare att satsa på än den högröstade förvaltningspersonalens önskelista?

Medborgarna vill nog inte betala för att gamla felvända surdegar ska drivas vidare. Satsa på annat istället som medborgarna behöver och vill ha!
  
Annars lär inte kommunen kunna få bättre betyg nästa gång!
                                                                                         

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
 
Fler av mina ledare hittar Du här!
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar