Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 4 januari 2015

.

Opinionsledaren:

Vedkajen - en hjärtefråga för Borgholm!


Om Societetsparken är staden Borgholms lunga och torget fungerar som stadens motoriska centrum (hjärnan), så kan Vedkajen liknas vid stadens hjärta!

På Vedkajen, vars inre sida nu ligger nedrasad sedan i somras, utveckades den unga stadens första hamnanläggning och där slog stadens första hjärtslag. Hit kom och lastades skutorna när staden var ny och hit kom de första ångbåtarna. Äldre borgholmsbor kan än idag minnas skutorna som låg här. När bröderna Gerlofsson på 1970-talet lyckades bärga ett par stora ankare och skänkte till hamnens prydnad så var det inte så underligt att det största fick sin placering just på Vedkajen, där det ju står uppställt än idag.
  
När Aktionsgruppen för Hamnens bevarande bildades alldeles i början på 1990-talet, så var det just om Vedkajen den stora striden stod. Strand Hotel ville köpa och privatisera Vedkajen, men borgholmsborna demonstrerade och sade ifrån. Det parti som fick stora framgångar i kommunvalet 1991 blev just det parti som helhjärtat hade ställt sig på borgholmsbornas sida i denna fråga och det var borgholmsbornas röster som blev avgörande.

Vedkajen kan inte bara betraktas som staden Borgholms hjärta, Vedkajen FINNS OCKSÅ I borgholmsbornas hjärtan, åtminstone hos de borgholmsbor som har minnen från tiden med skutorna.
    
I en ledare i Ölandsbladet den 16 december bekriver Peter Boström det som en självklarhet att Vedkajen ska repareras och att detta reparationsarbete inte ska få vägas mot investeringar i förskolor och/eller nya socialkontor. Han har fullkomligt rätt.
  
Att reparera innebär INTE att göra om Vedkajen till ett slags brygganläggning (med trädäck) för fritidsbåtar, som var på förslag i höstas och som det har räknats på. Där ville man jämföra med trädäcket under "kajkanten" i Stora Rör. där folk sitter i kvällssolen och blickar ut mot sundet. Skillnaden är att där finns det fri sikt från trädäcket mot sundet genom det öppna hamninloppet. Någon fri sikt ut mot sundet finns inte från Vedkajen. Ett sådant trädäck skulle därför isåfall passa bättre vid Robinsson Crusoe. 
  
Vad det handlar om är att reparera och återställa Vedkajen i sitt RIKTIGA skick från sina glansdagar! Självfallet med bibehållen bredd!
   
Det är bättre att Vedkajen blir ordentligt återställd med stenläggning och fungerande kajkanter där skutor och riktiga båtar kan lägga till, även om den kanske först kan återinvigas till stadsjubiléet 2016 - men då är något som staden kan vara stolt över - än att det blir någon slags snabb hafsslafs-lösning utan identitet. 
   
Pengar kostar det i vilket fall som helst, men låt dessa få bli lärpengar för att underhåll är nödvändigt för all kommunal egendom!
  
Samtidigt kan vi vara moderna och upplåta delar av Vedkajen till uteservering under sommarsäsongen och därigenom få intäkter. Det finns det plats för. Samt borde restaurangbåtar kunna få hyra kajplats. Det ena ger det andra och kan öka Borgholms popularitet som besöksmål. 
  
Vedkajen är en hjärtefråga för Borgholm!
                                                                                         

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
 
Vill Du läsa fler av mina ledare, klicka här!

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar