Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 29 januari 2015

Vinter eller vår?

En solig dag som omväxling i det grå. Snödroppar och svalört på väg att slå ut utanför porten till huset där jag bor mitt i centrala Borgholm.
Snödroppar idag
Svalört idag
Foto: Per Lublin 
Men i skrivande stund har grå skyar dragit över stadens himmel och snö börjat falla. Klass I-varning dessutom.   
Känner dock inte för att just nu försöka mig på någon väderspådom nu med tanke på hur fel jag hade för två veckor sedan när jag skrev om ett annalkande oväder Rachel som vi dock inte kom att få se skymten av på Öland och kanske inte ens någonstans i Sverige. 
Vinter eller vår, vad är på väg?
 Vill du kommentera, klicka här!
 

2 kommentarer:

  1. Sveriges tidigaste två-hjärtbladiga växt. Roten är en liten svartbrun knöl. Vintergäcken blommar mars – april. Plantan blir 8–16 cm hög. Blommans bräm blir 3–4 cm i diameter och består av sex gula hylleblad (ombildade foderblad) placerade ovanför en krans av gröna stödblad. Innanför de gula hyllebladen finns sex små rörlika kronblad samt 30–40 ståndare. Redan under slutet av våren har arten blommat klart och bildar då frukt i form av sex baljkapslar. Dessa självsår sig, varvid stora bestånd bildas, en hel matta

    SvaraRadera
  2. Tack för infon.
    Ser ut som att vintergäcken är minst en månad för tidig.
    Ur led är tiden, eller?

    SvaraRadera