Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 11 januari 2015

.

Opinionsledaren:

Det här med delaktighet


Det här med att ge medborgarna delaktighet i deras gemensamma angelägenheter verkar vara svårt för våra kommunpolitiker.
  
Att gå från tidigare synsättet på kommuninnevånarna som pliktuppfyllda skattebetalare eller avgiftsbetalande kunder till att vara medborgare med rätt till medinflytande verkar besvärande för de politiker som varit vana att se sig själva som kommunala översåtar eller ett slags överförmyndare med fullmakt från undersåtarna att styra över dem.
  
Men även för politiker som verkligen vill få till stånd en ändring på detta område verkar det vara trögt med att komma till skott.
  
Ska medborgarnas delaktighet omsättas från ord till verklighet, så räcker inte med att ge insyn när politikerna fattar beslut. Det behövs ett fortgående medborgarinflytande över besluten. Att medborgarna verkligen får känna sig delaktiga.
  
Medborgarpaneler, där alla medborgare som vill kan vara med och med ett enkelt knapptryck påverka i olika frågor är - med dagens snabba utveckling inom IT - en fungerande metod som kommit igång i vissa kommuner. Där blir alla deltagare lika värda istället för att det är de som skriker högst, har högst status eller kan konsten att lobba "rätt" som får mest gehör.
 
Med en medborgarpanel i vår kommun skulle medborgarna på ett enkelt sätt kunna få fortlöpande inflytande på översiktsplaner och olika infrastrukturfrågor, över bibliotekstider och annan kommunal service, få inflytande i aktuella frågor som t ex Vedkajens vara eller inte vara, hamnutbyggnader och prioriteringar i andra sammanhang.  
    
Det hade kanske varit smart att kunna fråga medborgarna innan man använder deras pengar till advokathjälp för försöka få igenom Ekerums stoppade byggplaner i Rällaskogen.
  
Att på ett både billigt och proffsigt sätt skapa stora medborgarpaneler är inte särskilt svårt. Ska ge Ilko adress och telefonnummer till ett företag som specialiserat sig inom detta område.
  
Att ha medborgarpaneler är ett betydligt enklare och billigare sätt att fråga medborgarna till råds än att anordna folkomröstningar. Dags att bygga upp en medborgarpanel i Borgholms kommun.
  
Delaktighet måste bli mer än bara ord! Och det nu!
                                                                                         

Du kan kommentera ledarartikeln om Du klickar här!
 
Fler av mina ledare hittar Du här!
   

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar