Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 28 januari 2015

Meny och några kommentarer från gårdagens föreställning i kommunstyrelserummet

MENY
från föreställning med kommunstyrelsen i Borgholm den 19/1 2015 
Aktörer:
Den kloka:   ......................................   Maria Lindmark (mp)  
Den verklighetsförvrängande:   .....  Göran Borgö (gästande chefstjänsteman)
Den som bestämmer:   .....................  Ilko Corkovic (s)     
Den som lägger sig i:   .....................  Christina Madeling (ständigt närvarande tjänsteman) 
Den dåligt påläste:   .........................  Lars-Gunnar Fagerberg (ständigt närvarande tjänsteman)            
Den som lägger yrkandena som Den som bestämmer vill ha: ....  Sofie Gustafsson Fohlin (s)
Den tyste:   ........................................  Lasse Leijon (sd) 
Den ena Nästan tysta:   ....................  Sofie Loirendal (Framtid Öland)           
Den andra Nästan tysta:   .................  Monica Enberg (s) 
Den storgnölande:   ..........................  Stig Bertilsson (c) 
Den halvgnölande:   .........................  Marcel van Luijn (m) 
Den funderande:   .............................  Thomas Johnsson (m) 
Den där bakom:   ..............................  Bertil Lundgren (Icke tjänstgörande ersättare men med yttranderätt, mp)
Den bubbliga:   ..................................  Anette Hemlin (Framtid Öland)
Den smått irriterade:   .......................  Peder Svensson (c) 
Den noterande:   ...............................   Maria Johansson (vikarierande kommunsekreterare)
Dessutom medverkar diverse andra gästaktörer från huset och från Kalmar
Bakom skakiga kameran:   Per Lublin

 FÖRSTA AKTEN
  • Väntan på att alla ska anlända, inledning, upprop och utseende av justeringsman (Drygt 5 minuter, klicka här) 
(Ursäkta flåsljudet i bakgrunden i början men hade sprungit till Stadshuset för hinna i tid)
  • "Kommunchefen" Christina Madeling redogör för sitt hittillsvarande misslyckande med att hitta ny personalchef (ett 13 ½ minut långt inslag, klicka här och "dra fram"* sedan till 5:21!).
Än Håkan Waxegård då?** 
  • Louise Östlund, VD för Kalmar Science Park Incubator AB (snofsigt namn på kommunalt bolag i Kalmar) och Henrik Linnarsson, Borgholms kommuns nye näringslivsutvecklare, berättar om bolagets verksamhet med företagsutveckling och hur Borgholms kommun skulle kunna anknyta sig och vad kostnaderna skulle bli för Borgholms kommun. Beslut att teckna samarbetsavtal med bolaget samt utse Linnarsson till kommunens kontaktman (ett drygt 19 minuter långt inslag, klicka här) 
  • Förlängning av avtal med Trafikverket där kommunen tar ansvar för kostnaderna för byggnad av vägkorsning samt gång- och cykelväg Rälla - Ekerum (ett fem minuter långt inslag, klicka här och "dra fram"* sedan till 19:47)
  • Förlängning av motsvarande avtal med Ekerum som därefter ska betala betala kommunen (ett inslag på totalt 20 sekunder, klicka här!)   

Gissa vem som brukar bli lurad när kommunen tecknar avtal med Ekerum!
  • Agerande med anledning av Mark- och Miljödomstolens dom från november, vilken upphävde detaljplanen för byggande av 58 fritidsbungalows i Rällaskogen p g a avsaknad av miljökonsekvensbeskrivning. Tjänstemannen Göran Borgö har självsvåldigt författat en överklagningsskrift, där han lyckats få underskrifter från kommunalrådet Ilko Corkovic (s) och den så kallade "kommunchefen", vilken har skickats in till domstolen. Borgö tillåts hålla en trollerishow med bildvisning och osanna påståenden inför kommunstyrelsen. Den enda i kommunstyrelsen som ifrågasätter överklagandet är Maria Lindmark (mp), vilket hon för övrigt gör på ett alldeles utmärkt sätt och avslutar med att yrka att kommunstyrelsen ska återkalla överklagandet. Kommunstyrelsen beslutade dock på förslag av Sofie Gustafsson Follin (s) att fullfölja överklagandet med en ytterligare inlaga (ett inslag på totalt cirka 45 minuter, klicka här och "dra fram"* sedan till 0:20) 
Själv förvägrades jag att som ledamot träda in och delta och yttra mig i detta ärende, vilket finns anledning att reagera mot.
  • Kommunens förra flyktingsamordnare, Beatrice Solhjort (ja hon heter faktiskt så!,) numera anställd på länsstyrelsen med liknande sysselsättning (på besök tillika med en chefstjänsteman från länsstyrelsen, Agneta Josefsson, en tanta som satt på en stol och knappt sa ett enda ord) redogör för mottagandet i kommunerna  av flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd, de ersättningar som kommunerna kan få i detta sammanhang och föreslår att Borgholm utökar sitt mottagande (ett 26 minuter långt inslag, klicka här och "dra fram"* sedan till 45:55). Beslut tas vid senare tillfälle.
Man kan förstås undra om tjänstemännen har för lite att göra på länsstyrelsen i Kalmar, eftersom dom är två som åker till Borgholm men bara den ena har något att säga.
                                                 

ANDRA AKTEN 
(efter kaffepaus) 
  • Upphandling av ny mobil scen för torget, vilken då hastigt och enkelt även kan användas på andra ställen. Beslutades att ge slottsansvarige Jan-Åke Johansson uppdraget att upphandla en sådan (ett inslag på cirka 13 minuter, klicka här!) 
"Kameran" är tyvärr väldigt felriktad under första minuten när Jan-Åke håller låda, men hav överseende med en amatör på området! 
  • Upphandling av fartsänkande åtgärder på Sandgatan med anledning av bifallet medborgarförslag från Annika Liepa och  Carl-Olof Damm. Beslutades ge servicechefen i uppdrag att upphandla sådana, inklusive avskiljnad av någon meter av Sandgatan för cyklister hela vägen från cykelvägen ner till hamnen (ett inslag på cirka 15½ minut, klicka här och "dra fram"* sedan till 13:25)
  • Granskningsrapport om intern kontroll till skydd mot oegentligheter i kommunen och förslag till skärpta åtgärder (ett inslag på knappt 7 minuter, klicka här och "dra fram"* sedan till 28:45)
  • Granskningsrapport om kommunens borgensåtaganden för Borgholm Energi AB. Här fick jag stänga av "kameran" när styrelseordföranden Stig Bertilsson (c) skulle redogöra för BEAB:s ekonomiska situation (i denna del 5½ minut, klicka här!) och "dra fram"* sedan till 35:35) 
Någon sorts förklaring till varför kameran måste stängas av och hur man kan göra i fortsättningen med känsliga uppgifter hör du om du klickar här (ett litet inslag på 39 sekunder)
Kan väl säga så mycket som att Stig insåg att vindkraften nu är ett bekymmer för BEAB, medan han tröstade med att Resedan i hans ögon var en väldigt lyckad affär (samtidigt som han på förfrågan tvingades medge att 11 av dom 24 lägenheterna fortfarande är osålda). Ja ja, den Stig, han är sig lik! 
  • Fortsättning på föregående ärende efter att "kameran" satts på igen, där Stig Bertilsson blir attackerad av Marcel van Luijn (m) för BEAB:s bristande vilja att amortera på lån som kommunen står i borgen för (i denna avslutande del 8½ minut, klicka här!)
  • Underbetyget åt Borgholms kommun i SCB:s medborgarundersökning. Ska diskuteras mer på nästa kommunstyrelsemöte och vad man bör göra, tillika med en eventuell revidering av "Vision 2020" (ett inslag på 5 minuter, klicka här och "dra fram"* sedan till 8:37)
  • Extraärende om eventuell medverkan med - såsom tidigare - 200 000 kronor i Framtid Borgholms verksamhet (där inga handlingar har skickats ut i förväg). Beslut att kommunen i nuläget begränsar sin medverkan till 150 000 kronor (för början på ärendet - en bit som tar 13 minuter, klicka här och "dra fram"* sedan till 13:27, för slutet på ärendet - som då tar 11½ minut, klicka här)

*) Fotnot I: "Drar fram" gör man genom att sätta markörpilen i filmrutan och då får man upp en vågrät linje nästan i nederkant av filmrutan. Sen sätter man markörpilen på den linjen och drar med pilen längs linjen tills man får det siffertal som efterfrågas. Då fortsätter filmen på rätt ställe. Lätt som en plätt.
**) Fotnot  II: Kan inte låta bli att bli ironisk när jag tänker på Christina Madelings rekryteringsduglighet. Ni får förlåta, men jag menar naturligtvis inte att Waxegård ska få jobbet som personalchef. Det var ironi.
    Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar