Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 23 januari 2015

Kvinnor på hugget med medborgarförslag

Efter Allmänhetens Frågestund kom det upp ett antal inkomna medborgarförslag för "anmälan" som det heter. Samtliga skrivna av kvinnor, det första av en ung tjej, Eulalia Brandt, på Slottsskolan. Flera av dem var riktigt på hugget och fanns på plats för att tala för sina förslag. 
Eulalia - som hade synpunkter på skolmaten och maten till dom äldre och krävde förbättring - var dock inte riktigt hågad att ställa sig i talarstolen utan medföljande pappa fick ställa sig där istället. 
Sedan hade medborgarna (och tillika konstnärerna) Kristina Jeppson och Helle Kvamme, som kallar sig "Sisters of Sättra" (utländska som betyder Systrarna från Sättra), en liten föreställning med bildvisning kring sina respektive förslag, att kommunen ska anställa en "kulturutvecklare" och att skapa "flytande ateljéer" i Borgholms hamn.
Fjärde medborgarförslaget - något som nog många har tänkt på som har sett hur mycket användbart som slängs - var från Ingela Larsson vid Hagskog i Böda. Hon ville att kommunen ska ordna med "Ta-hand-om-avdelningar" vid sina återvinningscentraler. 
Medborgarförslagen skickades vidare till kommunstyrelsen för ställningstagande och beslut. Vilket jag tycker är fel. Dom borde avgöras av kommunfullmäktige när dom är ställda till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen får gärna ha synpunkter men avgörandet ska ligga hos kommunfullmäktige som har ansvaret inför väljarna. men den biten ska jag återkomma till vid annat tillfälle.
Vill du kommentera, klicka här!
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar