Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 13 februari 2015

Studiebesök i Nybro

Nyligen var jag på besök i den småländska metropolen Nybro, en stad aningen större än Borgholm. Där möttes jag av ett resecentrum värt namnet. 
Den tidigare så sunkiga stationsbyggnaden med nedklottrad väntsal - ungefär som motsvarigheten i Borgholm - var nu uppfräschad med helt nytt innehåll som på något vis givit Nybro ett nytt ansikte. Blir man mottagen på detta vis när man kommer resande får man ett helt annat - och betydligt positivare - förstaintryck av staden än när man kommer med bussen till den skräpiga stationen i Borgholm.
Ljus och fräsch väntsal för resande i Nybro
I väntsalen finns också bagageförvaringsboxar, något som för länge sedan försvann från busstationen i Borgholm. 
Trevlig och hjälpsam personal säljer biljetter, uppdaterar KLT-kort och lämnar turistinformation - allt det som saknas i Borgholm

Mittemot i biljettexpeditionen finns en vägg med broschyrställ för turistnäringen samt dator där besökare utan kan komma ut på internet för ytterligare information och kolla sin epost
Och vad kostar då denna förnämliga lösning med kombinerad turistbyrå och fullskaligt resecentrum för Nybro kommun. Ringde upp den på kommunen ansvarige tjänstemannen som berättade att visserligen har kommunen huvudmannaskapet och står för det hela och håller med personal men att KLT betalar för sin del av servicen, så att den årliga kostnaden för kommunen faktiskt ligger strax under miljonen - alltså inte mer än att ha en heltidsanställd så kallad "kommunchef" (som är skriven i - och följaktligen betalar sin skatt till - en annan kommun)!
Som om inte allt detta räckte, en del av stationsbyggnaden är uthyrd till ett café som öppnar tidigt om morgnarna och inte bara har det vanliga caféutbudet utan dessutom riktig lunchmat samt buffébord. Flitigt besökt av både resande och ortsbor.
Fräscht järnvägskafé i Nybro
Och på övervåningen huserar inte Ölands Skördefest men väl den småländska motsvarigheten - Glasriket. 
Kanske Ilko och kommunledningen borde göra en studieresa till Nybro? Kunde nog ge mer utbyte för Borgholms kommun än en tidigare kommunlednings rekreationsresa till Åre för ett antal år sedan. 
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar