Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 3 februari 2015

Sunt förslag från andra sidan sundet vinner gehör på Öland

Campingägaren Fredrik Frediksson, tyvärr en av de många som tjänar pengar på besöksnäringen i vår kommun men istället skattar i en annan kommun, nämligen Kalmar, har kommit med en alldeles utmärkt idé* - som egentligen är en självklarhet:
Att sundet mellan Öland och fastlandet ska heta Ölandssund och inget annat.
Jag nappar på en gång och nämner inte mer det gamla namnet på detta vatten. 
Den gode Fredrik lade nyligen fram sitt förslag på ett möte med campingvärdar på Öland och fick allmänt gehör. Vilket resulterade i en Facebook-grupp som snabbt vunnit många gillande. I skrivandes stund har mer än 350 personer tryckt på gilla-knappen. Vill du också vara med där, klicka HÄR så kommer du in på den deras Facebook-sida och kan trycka "gilla"! 
Frågan är förstås vem som kan byta namn på ett vatten? Varken kommuner eller landsting torde ha den befogenheten. Knappast heller någon regering. Det är enklare att byta namn på kommuner och geografiskt avgränsade distrikt på land. T ex kunde stadsfullmäktige i Hälsingborg den gången besluta att staden istället skulle stavas Helsingborg. Eller så kunde regeringen besluta att Kopparbergs län skulle bli Dalarnas län. 
Att byta namn på ett vatten som ingen äger måste det vara lite annorlunda med, så jag ringde nu på morgonen till Lantmäteriet, en svensk myndighet som bl a har till uppgift att "fastställa" ortnamn, och fick tala med en vänlig man som hette Lennart Dehlin, och som ansåg att hans myndighet hade den uppgiften även när det gällde vatten. För att en ansökan om namnändring skulle kunna behandlas skulle den i så fall komma från ett landsting eller en kommun och då skulle den gå på remiss till samtliga berörda kommuner - i vårt fall (om det är Borgholm som står för ansökan) Kalmar, Torsås, Mörbylånga, Mönsterås och Oskarshamn - samt landstinget, länsstyrelsen och Sjöfartsverket innan Lantmäteriet fattar beslut. 
Om vid den tidpunkten folk har slutat använda det gamla namnet och bara kallar vattnet för Ölandssund, så torde saken vara biff. 
Så kan man ju för övrigt undra: 
Vad kallade man detta vatten på den tiden innan Kalmar fanns till och Köping på Öland var den ledande handelsorten? Kanske bara rätt och slätt Sundet. Men för att skilja det från andra sund borde Ölands sund ligga bra till. 
Och en sak till: 
Utan Öland - inget sund! I varje fall inte här!
Så från och med nu säger vi - och skriver - endast Ölandssund! 

*) Fotnot: Fredrik Fredriksson - med ursprunget i Persnäs är en fenomenal idéspruta och en hejare på att skapa rubriker. Få har väl glömt när han häromåret tog med sig dasset från Wikegårdsstranden in till tingsrätten i Kalmar! Fredrik behövs på norra Öland och borde bosätta sig i rätt kommun på rätt sida Ölandssund! Välkommen tillbaka!
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar