Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 13 december 2015

.


Opinionsledaren:

  





Det är NU det börjar!


Medan morgonens luciatåg spritt ljus "runt gård och stufva" på våra egna breddgrader, så har det ljusnat betydligt över Paris. Äntligen har världens stater - i vart fall hundranittiofem av dem - lyckats komma överens i klimatfrågan. Så där en klockan fem i tolv. Eller fem över.
                
Man har nu enats om åtgärder för att begränsa temperaturökningen på jorden fram till nästa sekelskifte till 1,5 grader. På olika sätt i olika länder. Men man har i alla fall kommit överens och nu har regeringarna i alla dessa länder pressen på sig att göra verkstad och lyckas med sina åtgärder.

Men ansvaret ligger inte bara på ländernas regeringar. Även på kommunal nivå kan en del göras för klimatet. Det kommunala resandet kan minskas genom ökad samåkning eller kollektivtrafikåkande till kommunala möten, möjligheter till sammanträden på distans och minskat deltagande i konferenser på annan ort. Därtill borde rejäla satsningar på kollektivtrafiken komma till! Samt kollektivtrafiken göras billig att använda! 

Dessutom borde energibesparande åtgärder för kommunala fastigheter vara en självklarhet!
          
I Paris har man sagt sitt. Det är nu det börjar!                                                                                                                                                   
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar