Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 5 december 2015

Slutet och svårtillgängligt. Är det "Framtid Öland"?

Vi i nya Ölandspartiet var inför valet för drygt ett år sedan inte ensamma om att vilja "öppna upp" Stadshuset.
Digital valaffisch (nya Ölandspartiet)
Vi fick nämligen sällskap av ett nytt parti som kallade sig Framtid Öland och som gick till val på full öppenhet i kommunen och full insyn för alla och till och med gick så långt som att alla kommunens fakturor skulle läggas ut på kommunens hemsida till allmän beskådan. Framtid Öland fick inte mindre än fem (av 35) platser i det nya kommunfullmäktige och därmed en maktposition bland dom tämligen blockuppdelade kommunpolitikerna. Nu skulle deras bebådade öppenhet bli verklighet. 
Framtid Öland öppnar upp (Vinjettbild från Sofie Loirendals sida på FaceBook som offentlig person - som hon kallar den)
Dagen innan Ilko Corkovic tack vare Framtid Ölands stöd kunde tillträda som kommunalråd sade Tomas Lind - förgrundsfigur i Framtid Öland - att från och med nu skulle dörrarna till Stadshuset vara öppna för allmänheten och varje medborgare skulle komma in utan att behöva passera genom nålsögat (receptionen) för att bli insläppt. Dagen efter Ilkos tillträde var dörrarna fortfarande stängda för fri passage och så är dom än idag. De enda dörrar som kan öppnas utifrån är den på bilden ovan och den som leder vidare in till receptionen.
Nu skulle också kommunstyrelsens och nämndernas sammanträden bli öppna hette det. Och så blev det också med kommunstyrelsens alltifrån maktskiftet. Med vissa undantag för ärenden som handlat om sådant som är på tal att upphandlas "så att inte anbudsgivarna ska veta för mycket i förväg". 
Men nu är det allt oftare som ärenden i kommunstyrelsen behandlas slutet. 
Och i nästa vecka blir det ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde som helt och hållet kommer att behandlas bakom lyckta dörrar. D v s varken press eller annan allmänhet får vara med och ingen webbsändning eller annat filmande får förekomma under mötet. Och detta har - vad jag vet - Framtid Öland inte protesterat emot! 
Med nämnderna kom det sedan att dröja ungefär ett halvår (!) med öppenheten och där tas en del sekretessärenden på slutet. 
Men eftersom nämndsammanträdena sker samtidigt på en och samma dag i månaden blir det litet svårt för den intresserade att vara åhörare vid mer än en nämnd! Ifall man inte klarar av att klona sig förstås. 
Då dessutom folk i allmänhet vare sig har tid eller möjlighet att sitta åhörare i ett sammanträdesrum under dagtid, så är det begripligt att besökarantalet har varit ytterst begränsat vid dessa "öppna" sammanträden, både när det gäller nämnder och kommunstyrelse.
Däremot är det många som har följt - och följer - kommunstyrelsesammanträdena via mina webbsändningar därifrån. 
Märkligt nog har det varit väldigt tyst från Framtid Öland om öppenheten vid mötena. Dom verkar inte förstå att öppenhet också handlar om tillgänglighet. Dom verkar inte ha funderat över om inte kommunen borde spela in och sända i egen regi såväl från kommunstyrelsen, som från nämndernas öppna sammanträden, så att allmänheten via kommunens hemsida kan ta del av dessa möten - precis som kommunfullmäktiges. Utan webbsändning och länk till inspelning på hemsidan blir "öppna" sammanträden på dagtid något väldigt svårtillgängligt.
Eftersom inte handlingar i erforderlig utsträckning har skickats ut när det gäller ärendena vid det slutna kommunstyrelsemötet på torsdag i nästa vecka, utan kommunstyrelsens arbetsutskott (s + m + Framtid Öland) - som ligger bakom uppläggen - tydligen har tänkt sig att övriga kommunstyrelseledamöter ska överrumplas vid mötet och ta beslut om saker som dom inte har haft full kännedom om innan och således inte har haft möjlighet att diskutera i sina partigrupper innan, så kan man ju bara spekulera i vad det är dom håller på med. 
Men en sak är säker - och det är att det är tänkt att kommunstyrelsebesluten (som egentligen i detta fall enligt konstens regler torde vara förslag till kommunfullmäktige att besluta) - sedan snabbt som bara ögat ska klubbas av det extrainsatta kommunfullmäktigemöte som ska börja direkt efter det slutna kommunstyrelsesammanträdet. 
Är det sådant här förfarande som Framtid Öland kallar öppet? 
Vad tänker Framtid Ölands väljare?

2 kommentarer:

  1. Hej Per!
    Du insinuerar att kommunstyrelsens arbetsutskott "ligger bakom uppläggen" att inte skicka ut några handlingar till kommunstyrelsen. Som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott kan jag säga att jag inte har fått mer information än övriga ledamöter i kommunstyrelsen. Som du såg i kallelsen kommer ytterligare handlingar att skickas ut så fort de är sammanställda.
    Bästa hälsningar, Marcel (M)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beklagar Marcel, jag kan ha överskattat kommunstyrelsens arbetsutskotts roll i det här. Isåfall har det hela kucklats ihop i en ännu trängre krets. Man kan isåfall undra vilken.

      Å andra sidan borde det inte vara så svårt att "sammanställa" och snabbt skicka ut dom handlingar som är relevanta inför kommunstyrelsemötet. Om den viljan verkligen finns.

      Radera