Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 20 december 2015


Opinionsledaren:

  





Bäst i klassen?


Borgholms kommun tar på sig ett tungt ansvar genom att försöka vara "bäst i klassen" bland Sveriges kommuner när det gäller att ta emot asylsökande och ensamkommande flyktingbarn. Eller i vart fall bland dom bästa i klassen.
                
Men hur ska man klara av det när ansvaret till stor del lagts på en socialförvaltning med uppenbara ledningsproblem (som politikerna helst inte vill ta i)? Där förvaltningen tar resurser från äldreomsorgen för att möta problemen inom mottagandet! Och där utbildningsförvaltningen som genom nedläggningar och förändringar sågat av gren efter gren på den egna skolan plötsligt -under en olämplig chef - står inför uppgiften att bereda plats för en svårberäknad strid ström av nyanlända barn! 

Samtidigt som Migrationsverket flyr sitt ansvar och lämnar hela mottagnings- och integrationsprocessen vind för våg i kommunens händer!

Vår kommun måste ställa större krav på Migrationsverket när det gäller dess närvaro i en kommun dit verket skickar så många nyanlända som till vår. Vi ska inte vara en avstjälpningsplats för människor på flykt som verket inte orkar ta hand om på ett bra sätt. Verkets skyldighet måste ju vara att se till att erforderliga resurser finns där flyktingarna ska vänta på besked om att få stanna samt att uredningarna kring deras asylansökningar inte blir evighetslånga.

I Kalmar län har Migrationsverket ett kontor som av någon anledning ligger i Högsby och som enligt uppgift sysselsätter omkring sjuttio personer. Nu är planer på att verket ska öppna ett kontor i Kalmar och  då läggs troligen kontoret i Högsby ner. Varför inte istället flytta kontoret till Borgholms kommun om Borgholm ska bli "bäst i klassen"? Här finns ju en stor koncentration av dom människor som Migrationsverket faktiskt har ansvar för! Och nog är det på tiden att någon statlig lokalisering med arbetstillfällen hamnar även i vår kommun!                                                                                                                                                   
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar