Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 17 januari 2016

.


Opinionsledaren:

  



Vi måste sluta vara naiva!



Unga män kommer till oss från våldets och krigets länder i Mellanöstern med flera oroshärdar och går under benämningen "ensamkommande flyktingbarn". Unga män som långt ifrån är några barn. Unga män vikas barndom sedan länge är passerad eller är frånstulen dem. Unga män som bär skador med sig för livet, där hat frodas och våldet ses som en naturlig problemlösare.
                      
Det är naivt att tro att det bara är att ordna bostäder för dem och att sätta dom på skolbänken så är alla problem lösta.
  
Många av dem kommer från kulturer där obeslöjade kvinnor och unga tjejer som går själva ute räknas som "horor", och där händelser som dom kring Larmtorget i Kalmar på nyårsnatten och på bussen mot Köpingsvik samma natt räknas som roligt tidsfördriv för unga män. 
   
Vi har förr om åren talat om dyra kommunplaceringar, där enstaka barn och ungdomar blir placerade i HVB-hem. Placeringar som brukar tära hårt på budgeten för socialnämnd.
  
Det är naivt att tro att kommunen plötsligt ska kunna ordna med hundratals kommunplaceringar i HVB-hem och lokala institutioner. Dom pengar som statliga myndigheter skickar med för varje ensamkommande räcker långt ifrån. Inte ens om man räknar in det "engångsbidrag" på 50 miljoner som kommunen nu har fått som tack för att ha varit duktig, så räcker det till att täcka våra kostnader för "duktigheten". Våra kostnader i detta sammanhang är nämligen inga "engångskostnader".

Särskilt "duktiga" är vi egentligen inte alls när vi bereder plats för ensamkommande - som statliga myndigheter skickar hit i en allt stridare ström - i kommunala institutionsliknande lokaler, där personalen inte klarar av dom ständigt återkommande bråken utan måste tillkalla vakter utifrån. Där Migrationsverket helt verkar ha släppt sitt ansvar och aldrig ens informerat dessa unga män om vad som gäller i vårt land och hur man har att bete sig när man kommit hit. Något som på sikt kan bli mycket kostsamt för vår kommun.
   
Vårt kommunalråd sitter och räknar på vinsterna som kommunen kan göra på ökat mottagande av detta slag men bortser uppenbarligen från kostnaderna. Vad kan varje svårhanterligt "barn" eller ensamkommande med psykiska krigsskador komma att kosta kommunen under ett antal år och varifrån ska dom pengarna tas?
  
Det här måste vi räkna noga på innan vi går in i nya avtal om mottagande av ännu fler ensamkommande. Om vi som ansvariga beslutsfattare inte gör det, så kommer andra mindre humana krafter att göra det, vilket kan få djupgående politiska konsekvenser vid nästa kommunalval.

Vi måste nog fundera på vad det hela kostar - med tanke på möjligheterna till god vård och omsorg och övrig kommunal service för våra kommunmedborgare - att vara bland de "bästa" i klassen bland landets kommuner. Så att vi inte i slutänden hamnar bland de mest korkade och naiva i samma klass.
  
Det är uppenbart att vi behöver bättre beslutsunderlag inför nya avtal och här kanske den lokala dagspressen med sina undersökande journalister kan göra en insats och hjälpa till.
                                                                                                                                                   
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

2 kommentarer:

  1. Ni i Borgholms Kommun behöver inte oroa er för att i framtiden ensamma hamna "bland de mest korkade och naiva i i samma klass", detta då ni redan befinner er i den mest korkade och naiva klassen av alla - storstolleklassen SVERIGE!

    SvaraRadera
  2. Per,
    En mycket bra beskrivning av verkligheten. Den verklighet som få ens vågar prata om. Jag känner en jättestor oro inför sommaren och turistsäsongen.
    Hur kommer det att bli då? Eftersom så många hävdar att vi är så beroende av turistnäringen, så kanske dessa också borde tänka till lite. Borgholm är
    för litet för den omfattning som vi har idag. Vi kommer få problem, stora problem. Men som i landet i övrigt - vi har ju själva skapat problemen.
    Kjell Wilhelm Ericson, Borgholm

    SvaraRadera