Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 2 januari 2016

Själva Borgholm borde få vara stad - annars skit med jubiléet! Politikerna i fullmäktige mogna?

Sitter så här på det nya årets andra morgon och funderar över hur vår stad Borgholm så här på sitt tvåhundrade år åter ska bli stad, även officiellt.
Mitt tidigare förslag att Borgholms kommun åter skulle kalla sig Borgholms stad blev nyligen grundligt nedröstat. Politikerna på landsbygden verkar ha ett inbyggt motstånd mot att bli "stadsbor".      
Kanske är det helt enkelt så att bor man bortom Karlshöjd och Furuhäll eller ovanför Kungsgårdsbacken, så vill man inte bli inräknad i "stan". Kanske är kommunen en sak och själva Borgholm en annan.     
Men själva Borgholm borde ju då kunna få vara stad, för annars är det ju skit med jubiléet. Det är ju inte mycket att fira att Borgholm slutade att vara stad på nyåret 1971?  D v s för på pricken fyrtiofem år sedan!  
Om själva Borgholm får bli stad igen så är dock det verkligen något att fira! 
Vem lägger förslaget? 
Har sneglat lite på Sigtuna och Norrtälje, två till ytan stora kommuner i Uppland som nu kan komma oss i Borgholm till hjälp. Både Sigtuna och Norrtälje var - liksom Borgholm - städer, när stadsbegreppet avskaffades på nyåret 1971 och alla svenska städer degraderades till "kommuner".     
Sigtuna kommun domineras av den hastigt växande stora tätorten Märsta med Arlanda flygplats. Själva Sigtuna är bara en liten del av kommunen - en liten småstad med jämförelsevis få invånare. Men Sigtuna grundades som stad runt år 980 och blev då den första egentliga staden i det dåvarande Sverige och var på sin tid rikets huvudstad.  Och i Sigtuna kommun har man beslutat att själva Sigtuna - alltså bara är en liten del av Sigtuna kommun - ska kallas stad. Så på så vis har Sigtuna stad återuppstått.       
På samma sätt har man i Norrtälje kommun - som omfattar en stor del av Roslagen och norra delen av Stockholms skärgård - beslutat att själva Norrtälje (den centrala tätorten) ska kallas Norrtälje stad. Så på så vis finns nu åter Norrtälje stad, åter men där ingår varken skärgårdsöarna eller Roslagens landsbygd. 
På samma sätt skulle politikerna i fullmäktige kunna besluta att själva Borgholm - det område som ingår i Borgholms församling - skulle kunna kalla Borgholms stad. Är dom nu månne mogna att ta ett sådant klokt och föga kostnadskrävande beslut? 
Borgholms stad? Plus lite omgivning...
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar