Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 21 januari 2016

Vattenfrågan i Ölandsbladet

Idag handlar det på många sätt om vatten i Ölandsbladet. I en genomtänkt ledarartikel med den alarmerande rubriken "Vattnet är Ölands viktigaste fråga" anknyter chefredaktören Peter Boström såväl till de öländska kommunpolitikernas ansvar som till politiken regionalt och på högre nivå. Frågan om vattenöverföring från fastlandet (regionpolitikernas bord) väcks ännu en gång och vansinnet med att tillåta provborrningar efter gas på Öland (regeringens och den lagstiftande riksdagens bord) som kan äventyra befintliga vattentäkter påtalas ånyo. 
Frågan om hur vi säkrar framtida vattentillgång berör oss alla.
När Håkan Petersson, kommunmedborgare i Sättra, väckte frågan hos kommunpolitiken under en allmänhetens frågestund i somras, lät såväl kommunstyrelsens som Borgholms Energis ordförande - aningen yrvaket - som om de hade frågan under uppsikt. Sedan har vi inte hört så mycket från vare sig kommunledning eller BEAB om detta angelägna ämne. Så dagens ledarartikel i Ölandsbladet sitter synnerligen väl på plats. 
I samma tidning kan vi läsa om ett vattenspel som ska rinna tvärs över Torget i Borgholm (närmast kyrkan). Tjusigt, men vad sänder det för signaler om tillgången på vatten? Den saken borde diskuteras vid kommunstyrelsens möte kommande tisdag, då politikerna ska fatta beslut om saken. 
I dagens nummer av Ölandsbladet finns en insändare som tar upp frågan om hur mycket av öns vatten som förbrukas av öns nötboskap och uppenbarligen ser detta som det största problemet, samtidigt som insändarskribenten vill få upp den gamla frågan om få över vatten från fastlandets sjöar med en vattenledning under Ölandsbron. 
Återkommer snart med lite fler egna funderingar i ämnet.
                                                 
PS. Insändarskribenten har av nog så förklarliga skäl valt att var anonym. så nu får regions- och kommunpolitikern Eddie Forsman problem när han därför ska "kasta" insändaren under signatur "TORRLAGD AV 500 NÖTTER". Ska han klippa ut den anonyma insändaren och sedan kasta den i papperskorgen eller ska han för säkerhets skull kasta hela tidningen? 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar