Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 3 januari 2016

.


Opinionsledaren:

  



Nästa års nyårsdagsfirande i kulturhuset Kronomagasinet?


Nyårsdagens lyckade samling i Stadshuset - ja, jag skriver Stadshuset och inte kommunhuset - visar att det nu är dags att göra något av Kronomagasinet, att där få den naturliga samlingspunkt - med tillräckligt stor lokal - som staden behöver. Ja, jag skriver faktiskt staden.
                      
Det är dags att den "utredning" levererar (som sedan länge är beslutad av kommunfullmäktige) för att förvandla det mestadels oanvända Kronomagasinet till Borgholms Kulturhus. Hur långt har man kommit?
   
I Kronomagasinet finns en öppen yta som är mångdubbelt större än tingssalen i Stadshuset och där åtskilliga hundra utan problem kan samlas under kommande nyårsdagar. Där finns utrymme för både utställningar och allehanda kulturella aktiviteter för olika åldrar för att få lite fart på Borgholm året runt. 
   
Dom femtio miljoner som dagarna före julafton trillade in på kommunens konto är ju inte redan slut även om dom brådstörtat naggats i kanten. Några av dessa kunde användas till att nu under jubileumsåret göra slag i saken. Egentligen är det inte så fruktansvärt mycket som behöver göras, då denna stadens äldsta byggnad (från 1819) såväl interiört som exteriört är i gott skick och dom stora öppna utrymmena naturligtvis ska bevaras på samma sätt. Men vissa saker måste naturligtvis göras och det blir en satsning av bestående värde.

Den verksamhet som för tillfället nu bedrivs i Kronomagasinet sedan i höst - hantering av insamlade kläder till nyanlända (för vilket kyrkan hyrt in Kronomagasinet fram till mars månad) kan likaväl ske i andra lokaler - så i april borde arbetet med att göra om Kronomagasinet till allas vårt kulturhus kunna komma igång!
  
Nästa års nyårsdagsfirande i nyinvigda kulturhuset Kronomagasinet? 
                                                                                                                                                  
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar