Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 10 januari 2016


Opinionsledaren:

  



Dags att öppna upp Stadshuset och tillgängliggöra alla öppna möten!


I öländska journalistkretsar jämför man de båda respektive kommunkontoren i Mörbylånga och Borgholm med Nord- och Sydkorea, där Mörbylånga då får stå för "nord".
                      
I kommunalhuset i Mörbylånga kommer vare sig press eller allmänhet in utan att ha föranmält sig och ha ett visst ärende till någon politiker eller tjänsteman i huset. I Borgholms Stadshus kan journalisterna fritt passera in och ut som dom vill. 
   
Men sistnämnda gäller bara journalister (och då förmodligen endast lokalt kända journalistansikten). De cirka 10 500 invånare/medborgare i Borgholms kommun som vare sig är journalister, ledande kommunpolitiker eller har sin arbetsplats i Stadshuset kan inte fritt komma in, lika lite nu som under Lisbeth Lennartssons styre/vanstyre - och inte som dom kunde på Ivar Nilssons tid, ja t o m så sent som när Lillebill Grähs var kommunalråd. Vi vanliga kommunmedborgare - måste precis som i Mörbylånga - passera nålsögat (receptionen) och få vårt ärende kontrollerat innan vi kan släppas in i vårt eget kommunhus. 
  
När ska Ölandsbladet reagera mot detta?
   
Nu glunkas det om att Borgholms kommuns webbkamera som är placerad på en hylla i Tingssalen - där den sänder och spelar in kommunfullmäktiges möten - ska bytas ut mot mot en nyare och bättre. Bildkvalitén i sändningarna är nämligen dålig, så dålig att det närmast är omöjligt att i efterhand se hur ledamöterna har röstat när voteringsresultaten visas på bildskärmen i salen.
   
Se då till att den nya kameran blir en som är lätt flyttbar och går att använda både vid kommunfullmäktigemöten och i kommunstyrelse- och nämndesammanhang! För att öppna möten verkligen ska vara öppna krävs att de är tillgängliga för alla, även för dem som inte har tid eller möjlighet att vara personligen närvarande på åskådarplats! Tillgängligheten får inte vara begränsad!
  
Drygt ett år har gått sedan Borgholms stadshus fick en ny politisk ledning. Ändå har så lite hänt på just detta område. Det är verkligen dags att öppna upp Stadshuset för alla och att tillgängliggöra alla öppna möten med den moderna teknik som på enkelt sätt finns att tillgå idag.
                                                                                                                                                   
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!
   

3 kommentarer:

  1. Hej Per!!!
    Får du inga kommentarer längre,jag har tittat i bloggen men det står ingenting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gun-Britt!
      Tur att just DU finns - och ytterligare någon som bor i Västerås och som brukar kommentera det som jag skriver. Annars håller väl dom flesta läsare med mig...
      :-) :-) :-)

      Radera
  2. Gun-Britt Envall.11 januari 2016 kl. 08:26

    Hej Per! Man ska inte vara för säker men det är ju tur då är vi två som älskar Öland.

    SvaraRadera