Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 5 januari 2016

Sprid och dela! Säkra Ölands vatten!

I tisdags kväll - för en vecka sedan - hade jag i ett inlägg (Otidsenlig lagstiftning. Efterlyser lagändring) idel lovord för en ledarartikel i Ölandsbladet samma dag, samtidigt som jag beklagade att den inte fanns tillgänglig i tidningens nätupplaga så att den gick att sprida på ett enkelt sätt.
Dagen efter fanns den emellertid med i Ölandsbladets nätupplaga och här kan du - som ännu inte har gjort det - läsa: 

LEDARE: 

Lagändring kunde säkra Ölands vatten

Om nu ingen har fattat det förut, det är kris för vattentillgången på Öland.   
ÅSIKTER 


FOTO: ALEXANDER JENSEN


En stilla förhoppning är att budskapet når regeringen och Bergsstaten. Att i ett läge där Öland har så lite vatten, att det finns risk det tar helt slut i sommar, tillåta borrningar efter gas är ju fullständigt vansinne!  
Grundvattennivån på Öland är den lägsta på över tjugo år. Inte sedan 1994-1995 har nivån varit lägre. Hösten har varit den torraste sedan 1930-talet.  
Nu höjs varningsnivån ytterligare ett snäpp om det blir en mild vinter, det vill säga om det inte blir någon snö och vårsmältning. Vi kan väl säga att prognoserna just nu inte är så gynnsamma, knappt en snöflinga i sikte.  
Ölandsbladets reporter pratade med en lantbrukare i Alböketrakten vars privata brunn aldrig tidigare sinat, men som nu var torrlagd.  
Vi kan räkna med vattenbegränsningar till sommaren. Liknande uppmaningar som åren 1994-1995 om att duscha tillsammans för att spara vatten kan bli aktuella. Borgholms Energi varnar till och med för att det kan bli vattenbilar i skytteltrafik över Ölandsbron i sommar. 
Samtidigt så håller det kommunala bolaget Borgholms Energi, Sveriges Geologiska Undersökning och Länsstyrelsen i Kalmar i ett samarbete på med att djupborra efter nya vattenkällor. Detta som ett led i arbetet att klara av den framtida vattenförsörjningen.  
Man kan med rätta fråga sig om den ena handen vet vad den andra gör?  
För under tiden så beviljar Bergsstaten Gripen Gas provborrningar för gas vid fem öländska områden, 14 procent av hela Öland. Bergsstaten gör det med stöd av minerallagen som kom till på 1600-talet under Axel Oxenstiernas tid. Ytterst är riksdagen och regeringen ansvariga.  
För oss ölänningar är det fullständigt ofattbart hur man kan spela rysk roulette med vårt grundvatten. Geologer och biologer har varnat för att giftiga ämnen i alunskifferlagret skulle kunna frigörs och påverka grundvattnet i fall borrningar efter gas blir verklighet.  
Här kan i dag Bergsstaten köra över de myndigheter som verkligen har koll på hur vattenläget ser ut på Öland. Det är något i det politiska systemet som inte stämmer. Här behövs en kraftig översikt av den medeltida minerallagen.   
Tänk om det fanns någon riksdagsledamot som kunde verka för en lagändring och på så sätt rädda Ölands vatten! 
TEXT
PETER BOSTRÖM
peter.bostrom@olandsbladet.se
0485-417 08
Sprid och dela! 
Själv ska jag försöka se till att varenda ledamot i Sveriges riksdag får den under ögonen. 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar