Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 31 januari 2016


Opinionsledaren:

  



Nu finns pengar till att äntligen satsa på norra Öland!


För en månad sedan skrev jag här på ledarplats att det inte borde vara någon panik med att göra av med dom femtio miljoner i extrabidrag som kommunen just hade fått från staten. Då hade kommunen redan i vild panik förslösat åtta av dessa miljoner på nya förvaltningslokaler (denna gång för IT-avdelningen) och upprustning av tillfällighetsboenden för ensamkommande flyktingbarn (det senare ett begrepp som börjar te sig mer och mer tveksamt och borde definieras tydligare). 
                      
Sedan dess har det kommit en del nya tjänstetillsättningar på tapeten som inte blir billiga för kommunen och faktiskt inte heller livsnödvändiga, även om man från tjänstemannahåll gärna vill hävda det. Det går sällan ett kommunstyrelsemöte utan att det talas om nya "oumbärliga" tjänstetillsättningar.
  
Med den här farten och bristande styrning kan dom femtio miljonerna snart vara slut innan vi vet ordet av utan att någon egentlig varaktig nytta har uppnåtts. Och utan att vi hunnit få tänka igenom ordentligt.
  
Det har nu gått åtskilliga månader sedan kommunstyrelsen fick kommunfullmäktiges uppdrag att göra verkstad av det åtgärdspaket som Beredningsgruppen för utveckling av Norra Öland hade lagt fram. Utan att minsta lilla har hänt sedan dess. Nu är det hög tid för kommunstyrelsen att verkligen göra verkstad.

Vi har väl alla varit överens om hur viktigt det är för hela kommunen är att vända utvecklingen på norra Öland i positiv riktning. Med åtgärdspaketet har vi tagit ett samlat grepp. Att inte förverkliga åtgärderna nu när vi faktiskt har fått pengar att fritt disponera vore en verklig flopp. 
   
Det borde verkligen inte vara något problem kring hur dom återstående 42 av dom ursprungliga 50 miljonerna ska användas.
  
Använd dem till att så snabbt som möjligt genomföra åtgärdsprogrammet för norra Öland! Väl detta är gjort kommer dom positiva effekterna som ringar på vattnet. Med gynnsam utveckling som kan komma hela kommunen till godo. Och därmed nya intäkter för kommunen att förfoga över på bästa möjliga sätt.

Men det går inte att dröja längre, klockan är fem i tolv! 
  
PER LUBLIN
                                                                                                                               
  
Vill du läsa fler av mina ledarartiklar, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar